Oamenii vor putea învăţa în vis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anumite zone din creier funcţionează la capacitate maximă şi în timpul somnului
Anumite zone din creier funcţionează la capacitate maximă şi în timpul somnului

Ideea care stă la baza filmului ştiinţifico-fantastic „Inception“, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, conform căreia se poate călători în vis şi se pot „planta“ anumite idei în minţile oamenilor nu este atât de suprarealistă pe cât se credea, susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale (SUA).

Ei spun că „visătorii lucizi" - oamenii care au vise pe care le controlează - pot căpăta abilităţi noi în acest timp. Astfel, specialiştii lucrează la un experiment prin care încearcă să antreneze mai mulţi subiecţi spunându-le ce să viseze. Având capacitatea de a-şi controla visele, ei pot fi învăţaţi să facă anumite lucruri în somn, dar de o complexitate redusă.

Pot lua decizii mult mai bune

Specialiştii de la Yale au descoperit că „visătorii lucizi" se descurcă mult mai bine la jocurile de noroc, un domeniu în care luarea de decizii emoţionale este un aspect foarte important. Activitatea zonei cerebrale responsabilă cu aceste decizii este mult mai alertă la „visătorii lucizi" decât la ceilalţi oameni. Coordonatorul studiului, Peter Morgan, crede că această zonă a creierului poate fi exploatată şi antrenată, ajutându-i pe oameni să ia decizii mult mai bune.

„Ştim că, dacă implicăm anumite circuite din creier, îi putem schimba arhitectura", a declarat profesorul Peter Morgan pentru presa britanică. Un alt studiu, făcut de elveţianul Daniel Erlacher, profesor la Universitatea din Berna, a arătat că „visătorii lucizi" care s-au antrenat în vis la aruncatul fiselor într-un vas, s-au descurcat mult mai bine când au practicat acest lucru în realitate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite