Oamenii de ştiinţă vor să cloneze un mamut lânos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: dailymail.co.uk
FOTO: dailymail.co.uk

O echipă de savanţi din Rusia şi Japonia va folosi ovule de elefant pentru a clona animalul preistoric dispărut acum 10.000 de ani.

Cercetătorii sunt convinşi că pot clona un mamut lânos, după ce au descoperit ADN intact în măduva unui os perfect conservat în pământul îngheţat al Siberiei, scrie presa britanică.
Proiectul este condus de o echipă formată din savanţi de la Muzeul Mamuţilor din Iacuţia, o republică siberiană componentă a Federaţiei Ruse, şi din specialişti japonezi de la Universitatea Kinki, care estimează că mamutul va fi readus la viaţă în cel mult cinci ani. 
Clonarea va fi posibilă prin înlocuirea ADN-ului unui ovul de elefant cu ADN-ul extras din măduva osoasă a mamutului. Embrionul realizat în eprubetă va fi apoi implantat în uterul unei femele elefant, care este o specie înrudită cu mamutul.
„Pregătirile s-au încheiat, iar operaţiunea propriu-zisă e programată să înceapă în curând“, a declarat presei nipone Akira Iritani, şeful echipei de cercetători de la Universitatea Kinki.

Încălzirea globală, factor determinant


Echipa condusă de Akira Iritani se va baza pe studiile predecesorului său, Teruhiko Wakayama, de la Centrul de Biologie a Dezvoltării din Yokohama, care a reuşit să obţină clone vii de la şoareci congelaţi timp de 16 ani. Akira Iritani speră, astfel, să poată  extrage nucleul dintr-o celulă moartă, fără a o deteriora.
Oamenii de ştiinţă încercă încă din anul 1990 să cloneze mamuţi, însă acest lucru a fost imposibil până în momentul de faţă din cauză că nu au fost găsite urme de ADN intact. De data aceasta, însă, datorită încalzirii globale şi a topirii gheţii de pe suprafaţa solului din Siberia, paleontologii au descoperit mai multe oase de mamuţi  perfect conservate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite