Oamenii care sfidează era sexualităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asexualii pot să trăiască fără a întreţine relaţii sexuale
Asexualii pot să trăiască fără a întreţine relaţii sexuale

Iubesc, îşi doresc să se căsătorească, dar nu şi să întreţină relaţii intime. Acest lucru îi face pe asexuali să pară mai degrabă frigizi sau neîmpăcaţi cu propria sexualitate, specialiştii afirmă însă contrariul.

Aventuri de o noapte sau relaţii de durată, căsnicii, toate au în comun un lucru: relaţiile sexuale. Indiferent că se întâmplă prea repede sau îl laşi să se perpelească bine până accepţi să vă petreceţi o noapte de amor împreună, intimitatea face parte din vocabularul oricărei relaţii. Sau cel puţin aşa s-a crezut până de curând. Asexualii, care au „apărut" începând cu anul 2001, sunt consideraţi că ar avea o orientare sexuală destul de ciudată deoarece nu simt atracţie şi nici nu-şi doresc o relaţie intimă cu nimeni. Studiile arată că acest comportament nu este izolat, ci are din ce în ce mai mulţi adepţi. Astfel, un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că 1% din persoane manifestă o dorinţă sexuală extrem de scăzută.

Între orientare şi boală

Asexualitatea este descrisă de unii oameni de ştiinţă ca fiind o orientare, diferită de celibat, care se dovedeşte a fi o alegere. Alţii, printre care şi specialişti români, spun însă că este vorba despre o tulburare. „Instinctul de reproducere  este un impuls natural, necesar organismului. Este o însuşire care corespunde trebuinţelor biologice ale individului. Asexualitatea este o tulburare a instinctului sexual, o tulburare cantitativă care conduce la scăderea, pierderea sau absenţa dorinţei sexuale", spune psihoterapeutul Keren Rosner. În acest mod sunt percepuţi asexualii şi de majoritatea „sexualilor", care încearcă să-i îndoape cu pastile pentru a le rezolva problemele. De fapt, motivul pentru care acest „curent" se manifestă este acela că din creierul persoanelor respective lipsesc structuri neuronale responsabile de atracţia intimă.

În condiţiile în care nu există studii complexe privind asexualitatea, oamenii de ştiinţă au încercat să contureze cumva acest comportament. Astfel, ei au ajuns la concluzia că în categoria celor lipsiţi de interes se diferenţiază mai multe tipologii. Astfel, asexualii aromantici nu simt niciun fel de atracţie romantică, ceea ce face ca în multe cazuri să nu-şi dorească să fie atinşi şi cu atât mai puţin au nevoie de intimitate fizică.

Asexualii romantici nu simt nici ei vreun fel de atracţie sexuală, dar sunt dornici să trăiască experienţe romantice. Aşadar, ei se vor uita la diferite persoane chiar dacă nu se simt atraşi din punct de vedere intim, dar este posibil să-şi dorească să fie mai aproape de ele, să afle mai multe detalii, să comunice.

Sunt implicaţi în relaţii serioase

Chiar dacă pare imposibil, asexualii pot fi implicaţi în relaţii. Un exemplu este dat de BBC, care scrie că o tânără din Oxford, Jenni, asexuală şi heteroromantică, are un iubit „sexual" în vârstă de 22 de ani, pe nume Tim. „Multă lume mă întreabă dacă nu sunt egoistă pentru că-l ţin într-o relaţie de la care el nu se alege cu nimic şi că ar trebui să meargă să se întâlnească cu persoane care-i seamănă.

Tim pare destul de fericit şi las această decizie în seama lui", spune Jenni. Flacăra relaţiei lor este întreţinută de faptul că tânăra, deşi nu este interesată din punct de vedere sexual de nimeni, nu respinge ideea de apropiere dintre oameni. Astfel, Tim se concentrează pe aspectele romantice ale relaţiei.

„Prima dată când Jenni a menţionat că este asexuală mi s-a părut ciudat. Mai târziu am aflat suficiente detalii pentru a nu mai face tot felul de presupuneri. Nu am fost niciodată obsedat de sex", spune Tim, completând că ambii parteneri îşi exprimă dragostea prin îmbrăţişări şi săruturi. Unii psihologi nu sunt de acord cu faptul că asexualii pot fi implicaţi cu adevărat într-o relaţie serioasă. „Implicarea în relaţii serioase de cuplu este aparentă, în fapt, sunt relaţii disfuncţionale, bazate pe criterii materiale, de siguranţă, de dependenţă sau alte «beneficii». Numai în cazul în care, prin minune, s-ar întâlni doi parteneri asexuali putem vorbi de o relaţie echitabilă ", adaugă Rosner.

Femeile, mai afectate

Numărul femeilor asexuale este mult mai mare decât al bărbaţilor. Potrivit studiilor, 19% din femeile singure, care nu au fost niciodată căsătorite, sunt încadrate în această categorie. Asexualitatea este mult mai răspândită decât lesbianismul, situaţie inversă faţă de ceea ce se întâmplă la bărbaţi, unde din rândul celor care nu simt nicio atracţie sexuală faţă de sexul opus 80% sunt homosexuali şi 20% asexuali, adică doar 1% din totalul bărbaţilor fiind
asexuali.

Specialiştii au explicat şi că posibilele cauze ale asexualităţii sunt predispoziţia genetică, dezechilibrul hormonal sau experienţele suferite în copilărie, iar accentuarea comportamentului are loc şi pentru că asexualii nu au încredere în propria persoană. Studiile arată că 33,57% din ei au această problemă.

Presiunea socială îi transformă în anonimi

Nu multe persoane sunt capabile să se autodiagnosticheze şi cu atât mai puţin vor merge la un medic specialist pentru a depista dacă lipsa atracţiei sexuale este o orientare sau o deficienţă. În consecinţă, cei mai mulţi adepţi se vor ascunde sub scutul relaţiilor serioase, astfel putând să-şi păstreze cumva anonimatul. „Femeile asexuale (spre deosebire de bărbaţii asexuali) pot participa la actul sexual fără a trăi implicare, dorinţă, dar fiind neparticipative, ele vor inhiba în timp partenerul", avertizează psihologul Keren Rosner. 

În România nu putem spune că adepţii acestui „curent" îşi pun pe tapet preferinţele în materie de intimitate. Asta se întâmplă din cauza prejudecăţilor şi a atitudinii pe care ar adopta-o, însă şi ţara noastră se află pe harta asexualităţii. Cei interesaţi pot căuta sfaturi sau companie în mediul virtual pe Reţeaua de Educaţie şi Vizibilitate Asexuală (AVEN), platforma principală online a comunităţii asexualilor.

"Asexualitatea este o tulburare a instinctului sexual, o tulburare cantitativă care conduce la scăderea, pierderea sau absenţa dorinţei sexuale.''
Keren Rosner psihoterapeut

Animalele nu fac excepţie

În lumea mamiferelor, asexualitatea nu este chiar atât de rară. Studiile făcute pe rozătoare, încă din anii '80, atestă că până la 12% din populaţia de masculi nu prezintă interes pentru femele. Un alt studiu realizat în America, în anii '90, pe ovine, a relevat că 10% din berbeci nu s-au împerecheat cu femele. Dintre aceştia, 6-7% au încercat să se împerecheze cu alţi berbeci, însă un grup de 2-3% nu a manifestat interes pentru niciunul dintre sexe.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite