O treime din utilizatori descarcă ilegal de pe internet, dar industria muzicală prosperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

28% din utilizatorii de internet la nivel mondial descarcă muzică ilegal, de pe site-urile de „file sharing" şi de pe torrente. Acest lucru nu se întâmplă rar, ci tendinţa este ca aceştia să acceseze un fişier „pirat" măcar o singură dată pe lună.

Aceste statistici au fost oferite de către raportul anual al IFPI, organizaţia care reprezintă drepturile giganţilor din industria mondială de înregistrări. Concluziile raportului au fost că descărcările ilegale „pun în pericol investiţiile în muzică", scrie „The Daily Telegraph".

Cu toate acestea, nu se poate spune că giganţii muzicii stau prea rău. 32% din venitul acestora vine din tranzacţii digitale, adică muzică descărcată în mod legal de pe platforme cum ar fi iTunes sau Spotify. Acest procent este cel mai are din istorie. Cel mai vândut single din 2011 a fost melodia „Just the way you are" a artistului Bruno Mars, aceasta vânzând 12,5 milioane de copii.

Ce urmează în 2012

Raportul oferă şi exemple pe care le consideră pozitive în abordarea pirateriei la nivel naţional. Astfel, legea „Hadopi" din Franţa este considerată cea mai bună din lume. Aceasta foloseşte principiul celor trei „graţieri": dacă utilizatorul este prins că descarcă fişiere ilegale de mai mult de trei ori, conexiunea acestuia este oprită. Pentru a-i prinde pe „infractori", francezii monitorizează traficul de internet şi site-urile de tip torrent accesate.

„Nu putem să ne culcăm pe o ureche acum. Afacerea noastră digitală progresează, în ciuda mediului în care operăm şi nu datorită acestuia. În 2012 trebuie să mergem mai departe. Avem nevoie de legislaţii din partea guvernelor care să ia măsuri corecte împotriva pirateriei. De asemenea, avem nevoie de cooperare din partea intermediarilor online: motoarele de căutare şi industria de publicitate nu ar mai trebui să susţină astfel de site-ul", se arată în raportul IFPI.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite