O modă dementă: mâncatul de placentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa americană January Jones a recunoscut public că şi-a mâncat placenta după naşterea fiului său
Actriţa americană January Jones a recunoscut public că şi-a mâncat placenta după naşterea fiului său

O nouă tendinţă se extinde cu rapiditate în rândul proaspetelor mame: placentofagia.

Moda mâncatului de placentă - sau placentofagia, cum a fost denumită de medici - a apărut în urmă cu câţiva ani în SUA şi în scurt timp a câştigat din ce în ce mai multe adepte în rândul lăuzelor.

Deşi mai multe vedete americane, printre care Tom Cruise sau January Jones, actriţa din „Mad Men", s-au declarat practicanţi ai planectofagiei şi au promovat-o în presă ca pe ceva benefic pentru sănătate, noul trend a fost primit cu reţinere de către publicul larg.

În apărarea lor, consumatorii de placentă susţin că aceasta ajută la reglarea hormonilor, la combaterea depresiei postnatale, la sporirea producţiei de lapte matern, la tonifierea uterină şi la recâştigarea unor substanţe nutritive care se pierd în timpul sarcinii, scrie „The Washington Post". „Posedă proprietăţi hidratante şi este plină de vitamine. La început am ezitat, dar apoi m-am gândit că noi suntem singurele mamifere care nu o mâncăm la naştere", a declarat actriţa January Jones pentru revista „People". Deşi se vorbeşte deja la modul general despre beneficiile consumului de placentă, acestea nu au fost deocamdată dovedite ştiinţific.

Reţete culinare

Cum moda s-a tot extins, pe internet au apărut şi reţete pentru gătirea placentei. Se recomandă prăjirea în ulei sau fierberea, deşi, susţin ziariştii americani, au fost multe cazuri în care mamele cu „stomacul mai tare" şi-au mâncat placenta crudă, cu garnitură de piure de cartofi. O altă reţetă destul de populară presupune ţinerea placentei în vapori fierbinţi de apă cu lămâie, până capătă aspect de carne fiartă. Apoi se consumă cu sos de ardei iute şi ghimbir.

Până în prezent, o singură persoană a avut ideea să profite de noul trend pentru a face bani. Jennifer Meyer (28 de ani), din New York, s-a specializat în prepararea placentei mamelor care vor s-o mănânce. Potrivit „The Washington Post", spitalele din SUA consideră placentele deşeuri medicale cu pericol biologic, motiv pentru care acestea sunt colectate şi incinerate. Totuşi, în unele state americane, mamele au dreptul de a solicita şi de a obţine propria placentă după naştere. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite