O ecuaţie matematică detectează hiturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul ecuaţiei matematice, cercetătorii spun că pot anticipa potenţialul succes al unei piese în rândul ascultătorilor
Cu ajutorul ecuaţiei matematice, cercetătorii spun că pot anticipa potenţialul succes al unei piese în rândul ascultătorilor

Oamenii de ştiinţă s-ar putea să fi descoperit secretul care face o melodie să devină un hit internaţional. O echipă de la University of Bristol a realizat o ecuaţie care detectează, cu o precizie de 60%, potenţialul unei melodii de a deveni un succes.

Formula-minune îmbină elemente muzicale (tempo, sincronizare, durata şi intensitatea melodiei) precum şi alte informaţii detaliate precum acordul şi complexitatea armonică. Echipa a folosit un soft special creat căruia i s-a dat să "prelucreze" hiturile din Top 40 din ultimii 50 de ani, pentru a găsi elementele commune care fac dintr-o melodie un mare succes.

Aşa a luat naştere "ecuaţia unui posibil hit". Analizând melodia cu acest algoritm, se poate afla dacă piesa muzicală va ajunge în top sau dacă nu va urca niciodată peste poziţia 30 din Top 40. Cercetătorii au mai descoperit şi că factorii care indică succesul se schimbă de-a lungul timpului. Înainte de anii '80, posibilitatea de a putea dansa pe acordurile unei melodii nu era cheia succesului, fiind preferate melodiile cu stil lent şi baladele. După anii '80 au început să fie preferate melodiile "dansabile". De asemenea, piesele din ce în ce mai zgomotoase cuceresc clasamentele muzicale.

Dr Tijl De Bie, şectpr în inteligenţă artificială la Universitatea din Bristol, a spus că "gusturile muzicale evoluează şi asta înseamnă că ecuaţia hitului trebuie să evolueze şi ea. Într-adevăr, am aflat că potenţialul unei melodii de a deveni un succes depinde de perioada de timp în care este lansată. Aceasta datorită stilului muzical dominant, al culturii şi al mediului."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite