Nu ai cont de Facebook? Ești suspect!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contul de Facebook a devenit o sursă de informare pentru angajatori
Contul de Facebook a devenit o sursă de informare pentru angajatori

Rețelele de socializare au devenit o sursă atât de importantă  de informaţii, încât angajații care nu au un astfel de cont sunt considerați dubioși.

Activitatea pe Facebook este indicatorul vieţii noastre sociale, spun psihologii. Platforma de socializare a devenit un instrument omniprezent de petrecere a timpului pe internet, putând fi considerată o adevărată forţă. A luat o asemenea amploare, încât aproape trei sferturi dintre specialiştii în recrutare vor să afle mai multe lucruri despre candidaţi din aceste surse virtuale, conform datelor agenţiei de marketing digital KBSD, din Geneva, citate de publicaţia britanică „The Daily Mail".

Tinerii, principala ţintă

În ultimul timp, departamentele de resurse umane au reţineri în angajarea tinerilor care nu folosesc Facebook, scrie Forbes.com. Principala temere a angajatorilor este aceea că pagina candidatului ar fi putut fi ştearsă, în urma unor abuzuri sau a unor postări vulgare.

„Folosirea reţelei de socializare Facebook este semnul unei vieţi sociale şi virtuale sănătoase. Faptul că cineva nu are cont pe acest site, lucru devenit normal şi frecvent în ultimii ani, poate fi o dovadă că persoana respectivă este anormală, disfuncţională sau chiar periculoasă", spune psihologul Christopher Moeller. „Facebook oferă informaţii publice despre o persoană, reprezintă profilul identitar al acesteia, iar angajatorii îl pot folosi pentru a face o posibilă analiză a angajaţilor", confirmă şi sociologul Alfred Bulai.  Totuşi, specialistul nu consideră că absenţa de pe reţelele sociale poate fi un semn clar de „nebunie", aşa cum susţin britanicii.

Revista germană „Der Taggspiegel" a menţionat chiar că persoanele care nu au cont de Facebook pot fi psihopate. Conform publicaţiei citate, James Holmes (care a omorât 12 persoane la premiera filmului „Batman" într-un cinematograf din oraşul Aurora, statul Colorado, SUA) şi Anders Behring Breivik (care a ucis anul trecut 77 de persoane în două atentate, în Norvegia) aveau un punct comun: nu se regăseau pe reţeaua de socializare.

Retras şi în viaţa reală

Nu numai că James Holmes era o „fantomă a internetului, fără prezenţă aparentă pe reţele precum Facebook sau Twitter", după cum scrie site-ul Mashable.com, dar el nu era preocupat nici de activităţile sociale din viaţa de zi cu zi. Tom Mai, un vecin apropiat al familiei Holmes din San Diego, îşi aminteşte că era un adolescent timid care nu îşi petrecea timpul cu tinerii din vecini, scrie San Diego Union-Tribune. „Nimeni nu îl cunoştea. Nimeni", a spus un fost coleg de facultate al criminalului.

Singurele înregistrări ale celor doi, cu numele reale, s-au desoperit pe site-ul Adult Friend Finder, unde apare profilul lui Holmes, şi pe MySpace, unde se găseşte un cont aparţinând lui Breivik.

Motive ca să nu ai cont de Facebook

Specialiștii sunt de părere că motivele celor care refuză să-și creeze cont de Facebook sunt cât se poate de întemeiate. Unii oameni consideră că prieteniile virtuale le înlocuiesc pe cele reale, în timp ce alţii vor să se deconecteze de la tehnologiile moderne, despre care cred că le creează anxietate și chiar dependenţă. O altă categorie de persoane pur și simplu preferă alte reţele de socializare, gen Twitter, scrie publicaţia americană online „The Huffington Post".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite