Nouă din zece oameni ar ucide o persoană pentru a salva vieţile a altor cinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii au fost puşi în situaţii de a lua o decizie foarte grea, cu ajutorul simulatoarelor 3D FOTO: Universitatea din Statul Michigan
Voluntarii au fost puşi în situaţii de a lua o decizie foarte grea, cu ajutorul simulatoarelor 3D FOTO: Universitatea din Statul Michigan

Întrebaţi dacă ar alege să ia viaţa cuiva pentru a preveni moartea mai multor persone, 90% din participanţii la un studiu au răspuns cu „da“.

În cadrul experimentului, pentru care s-au folosit simulatoare 3D, voluntarilor li s-au dat nişte căşti speciale cu ajutorul cărora au fost transpuşi într-un spaţiu virtual, alături de câteva personaje digitale.

Emoţiile lor au fost monitorizate cu ajutorul unui dispozitiv special ataşat la degetele de la mâini.

În lumea virtuală, participanţii au fost poziţionaţi în apropierea unei bifurcaţii de şine a unei căi ferate, lângă macaz.

Ei puteau decide pe care dintre cele două drumuri urma să treacă vehiculul care se apropia.

Pe una dintre şine se afla o persoană, iar pe cealaltă, pe care mergea iniţial vehiculul, se aflau cinci. Astfel, dacă nu făceau nimic, cinci persoane ar fi fost ucise, în schimb, dacă alegeau sa apese pe butonul de schimbare a direcţiei, ar fi murit doar una.

Doar 14 n-au schimbat direcţia
Dintre cei 147 de participanţi, doar 14 n-au apăsat butonul de schimbare a direcţiei. Dintre aceştia, trei au schimbat iniţial traiectoria, dar s-au răzgândit şi au lăsat vehiculul să treacă peste cele cinci persoane.

Ceilalţi 133 de participanţi au schimbat macazul, alegând ca în urma accidentului să existe doar o victimă.

Conform cercetătorilor, din rezultatele obţinute se înţelege că oamenii sunt dispuşi să treacă peste normele morale, dacă pot astfel să micşoreze daunele suferite de ceilalţi.

În cazul celor 13 voluntari care n-au schimbat macazul, decizie în urma căreia au murit cinci oameni, emoţiile trăite au fost mult mai intense decât ale celorlalţi.

Specialiştii nu ştiu exact de ce s-a întâmplat acest lucru, dar cred că una dintre explicaţii poate fi aceea că unii oameni „se pierd“ atunci când sunt puşi în faţa unor situaţii-limită.   

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite