Nissan deschide drumul către maşinile controlate cu gândul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiativa constructorului japonez doreşte să îmbunătăţească siguranţa de pe şosele
Iniţiativa constructorului japonez doreşte să îmbunătăţească siguranţa de pe şosele

Nissan s-a asociat cu o echipă de cercetători din Elveţia pentru a dezvolta o maşină care să poată citi mintea şoferului şi să anticipeze manevrele pe care doreşte şoferul să le facă, scrie cotidianul britanic „The Guardian".

Elveţienii de la „Şcoala Politehnică Federală" de la Lausanne sunt cunoscuţi în lumea ştiinţei deoarece au reuşit să creeze un sistem „minte-maşină" cu care se poate manevra cu uşurinţă un scaun cu rotile. Constructorul japonez de automobile doreşte să dezvolte acest sistem, ducându-l la o scală extinsă, care să funcţioneze pentru maşini.

Cu toate acestea, va mai trece o perioadă până la finalizarea proiectului, deoarece unul din dezavantajele sistemului dezvoltat de elveţieni este faptul că necesită o concentrare foarte mare, pentru a putea transmite cerinţele creierului către scaun. Însă cercetătorii spun că dacă proiectul va fi un succes, maşinile viitorului vor putea anticipa atunci când un şofer doreşte să vireze la dreapta sau la stânga şi să reducă singure viteza. Acest lucru va fi posibil prin monitorizarea continuă a activităţii celebrale, mişcării ochilor şi a mediului din jurul maşinii.

Unul din inginerii de la centrul de mobilitate Nissan este chiar un român, Lucian Gheorghe. Absolvent al Universităţii din Kobe (Japonia), el a declarat pentru „The Guardian" că „analiza undelor celebrale m-a ajutat să înţeleg problemele cu care se confruntă şoferii şi vom putea să reducem stresul pe care aceştia îl au la volan".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite