Naşterea unui aisberg, mare cât New York-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O crăpătură într-un gheţar din Antartica va produce un aisberg uriaş
O crăpătură într-un gheţar din Antartica va produce un aisberg uriaş

O bucată de gheaţă de aproximativ 880 de kilometri pătraţi se va desprinde, la sfârşitul anului, din Gheţarul Pine Island din Antarctica.

Specialiştii de la NASA au descoperit o fisură în Gheţarul Pine Island din vestul Antarcticii, care se lărgeşte şi se adânceşte încontinuu, până când va da naştere unui aisberg de mărimi colosale. Fisura, cu o lungime de 30 de kilometri, o lăţime de 80 de metri şi adâncă de 60 de metri, va provoca desprinderea unui aisberg de aproximativ 880 de kilometri pătraţi, suprafaţă similară cu cea a oraşului New York.  Cum lăţimea crăpăturii se măreşte cu doi metri pe zi, oamenii de ştiinţă de la NASA au preconizat că uriaşul de gheaţă se va naşte până la sfârşitul anului.

Fenomen natural

Fisura a fost detectată de NASA în luna septembrie, în cadrul unei operaţiuni de monitorizare a suprafeţei glaciare polare denumite „Ice Bridge" (Pod de Gheaţă). Două avioane survolează Antarctica şi notează orice modificare sesizată în calota glaciară. Misiunea a fost considerată necesară după ce satelitul ICESAT, care făcea acest lucru, a devenit nefuncţional în 2009 şi va continua până în 2016, anul în care se va lansa ICESAT 2.  NASA susţine că formarea de aisberguri gigantice în zona Antarcticii reprezintă un fenomen natural, care nu are legătură cu încălzirea globală şi care se repetă o dată la 10 ani. De altfel, ultimul aisberg uriaş s-a desprins în 2001, chiar din Gheţarul Pine Island.

Pericol pentru navigaţie

Deşi astfel de ais­ber­guri se formează periodic în Antarctica, uriaşul de 880 de kilo­metri pătraţi ar putea ameninţa navigaţia din zonă. NASA susţine însă că aisbergul va fi moni­torizat cu atenţie până ce pericolul va dispărea.

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite