NASA demonstrează că oamenii au ajuns pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a prezentat o nouă dovadă a prezenţei umane pe Lună. Vehiculul Lunar de Recunoaştere (LRO) a făcut trei fotografii în care se mai pot vedea urmele paşilor ultimului astronaut care s-a plimbat pe suprafaţa satelitului, Harrison Schmitt.

LRO, care orbitează Luna la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri, a fost mutat la doar 20 de kilometri de suprafaţă, astfel fiind capabil să prezinte urmele asenelenizărilor. Vehiculul a stat în această poziţie vreme de patru săptămâni, permiţând Lunii să facă o rotaţie completă, anunţă Reuters.

Pe lângă urme de paşi, se mai pot vedea vehiculul folosit de astronauţi pentru a se deplasa, urmele lăsate de roţile acestuia şi locul ultimei aselenizări umane. Directorul diviziei de Ştiinţe Planetare NASA, Jim Green, a spus că „aceste imagini ne amintesc de fantastica istorie a misiunilor Apollo şi ne fac să dorim să explorăm în continuare sistemul nostru solar". Deşi au trecut aproape 40 de ani de la ultima prezenţă umană pe Lună, specialiştii NASA estimează că urmele paşilor şi toate instrumentele lăsate în urmă vor dispărea în 10-100 de milioane de ani. Rocile lunare de la suprafaţă se erodează cu un milimetru la un milion de ani.

Trimis iniţial ca un precursor robotic al prezenţei umane, LRO a rămas printre puţinele legături pe care le mai are agenţia americană cu Luna. Anul trecut, Statele Unite au anulat proiectul „Constellation", prin care intenţiona să readucă oamenii pe Lună, iar în iulie anul acesta, NASA şi-a anulat şi programul de navete spaţiale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite