NASA a găsit noi dovezi pentru prezenţa apei pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marte, „planeta roșie“
Marte, „planeta roșie“

Roverul marţian „Opportunity", trimis de specialiştii NASA pe planeta Roşie, a descoperit noi indicii care ar dovedi că Marte a avut apă în trecut. Într-o declaraţie a agenţiei americane, oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că vehiculul a descoperit gips, un mineral care se găseşte în depozitele de apă.

Bucata de gips este minusculă, dar cercetătorii sunt optimişti. Descoperită pe marginea craterului Endeavour, gipsul are o lăţime de 1-2 centimetri şi o lungime de 40-50 de centimetri, scrie ibtimes.com.
Un cercetător de la Universitatea Cornell din Statele Unite a declarat că „acest lucru demonstrează că apa a curs cândva prin depozitele interne ale planetei Roşii. Deşi pe Pământ gipsul este un element comun, dar apariţia lui pe Marte este ceva care face geologii să sară din scaune".

„E un mister de unde provine gipsul din nordul planetei Marte. Este important să studiem mai bine şi să vedem dacă mai sunt astfel de substanţe pe Marte", a declarat Benton Clark, un membru al Institutul de ştiinţă spaţială din Boulder (Statele Unite).

Apă sărată descoperită în septembrie

Descoperirea vine la două luni după ce speciali;tii de la NASA au descoperit posibile urme de apă. Conform specialiştilor, în lunile cele mai calde de pe Marte, mici pârâuri de apă sărată şi caldă ar putea curge la suprafaţa planetei.

Cercetătorii de la NASA au estimat că fâşiile de apă ar putea avea până la jumătate de metru lăţime, iar apa ar curge vreme de sute de kilometri. Dovada că ar fi vorba de apă sărată ar fi faptul că imaginile filmate pe Marte arată o suprafaţă care ar fi prea caldă pentru formarea dioxidului de carbon şi prea rece pentru apa pură.

Unul din şefii de la NASA, Charles Bolden, a declarat după prezentarea acestor noutăţi că „programul explorator NASA ne aduce mai aproape de găsirea dovezilor care să ne spună dacă Marte poate să găzduiască forme de viaţă, sub orice formă. Prin aceste descoperiri, întărim ideea că Marte poate fi o destinaţie viitoare pentru voiajul spaţial cu oameni".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite