VIDEO Primii oameni vor ajunge pe Marte in zece ani, spune NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roverul Curiosity va atinge solul marţian pe 6 august
Roverul Curiosity va atinge solul marţian pe 6 august

Specialiştii de la NASA spun că sunt la un deceniu distanţă de prima misiune pe Planeta Roşie cu echipaj la bord.

Agenţia spaţială americană face în aceste zile ultimele pregătiri pentru o misiune foarte importantă pe Marte. Luni, 6 august, ar trebui să intre în atmosfera marţiană o sondă spaţială cu o dimensiune ceva mai mică decât a unui autoturism. Ea transportă un vehicul de o tonă (un rover), numit de inginerii de la NASA „Curiosity". Cu ajutorul lui, vor fi căutate eventuale urme ale unei vieţi microbiene din trecutul planetei Marte.

Roverul este dotat cu 17 camere video şi cu mai multe dispozitive cu care va lua probe din sol. Pentru că vehiculul este prea greu (are aproape o tonă), inginerii de la NASA şi de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) au conceput un fel de macara echipată cu rachete cu propulsie inversată care vor porni în ultimele secunde ale coborârii, cu scopul de a atenua impactul roverului cu suprafaţa marţiană. Coborârea va dura şapte minute, iar inginerii de la NASA au declarat că este un moment crucial pentru misiune şi că vor avea mari emoţii până vor vedea roverul pe sol.

Agenţia spaţială americană a mai spus că vehiculul va realiza, timp de doi ani, o serie de experimente ştiinţifice fără precedent pe suprafaţa planetei Marte.

O problemă de bani şi de motivaţie

Dacă misiunea va fi un succes, este foarte probabil ca următoarea să aibă echipaj uman. Potrivit inginerului coordonator al misiunii spaţiale care se desfăşoară acum, Adam Steltzner, o astfel de misiune ar putea avea loc peste zece ani. „Nu este imposibil să ducem oameni pe Marte. este doar foarte greu şi costisitor. Dacă lumea ar găsi suficiente resurse şi ar fi mai motivată, am putea să o facem", a declarat Adam Steltzner pentru cotidianul The Daily Telegraph.

Curiosity a fost lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida. Misiunea spaţială a costat NASA două miliarde si jumatate de dolari.

Inginerii de la NASA au realizat o animaţie care descrie în detaliu misiunea spaţială:

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite