NASA, în conflict cu astronauţii care vând suveniruri de pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia spaţială a blocat vânzarea Jurnalului de bord al misiunii Apollo 13 susţinând că obiectul nu aparţine comandantului Jim Lovell.

Disputa vine după ce agenţia spaţială a luat măsurile legale pentru a dovedi că Jim Lovell, comandantul misiunii Apollo 13, nu este proprietarul Jurnalului de bord al misiunii spaţiale Apollo 13. Jurnalul, care are 70 de pagini, conţine calculele făcute de astronautul american prin care acesta încerca să găsească cea mai bună traiectorie pentru a-şi aduce nava avariată pe Terra. Calculele au fost făcute la câteva ore după ce Lovell a pronunţat fraza care ulterior a devenit celebră: „Houston, avem o problemă”.  

Dl. Lovell, acum în vârstă de 83 de ani, a obţinut pentru acest document, în noiembrie, anul trecut, 380.000 de dolari, dar casa de licitaţii Heritage Auctions a suspendat vânzarea până când vor fi rezolvate problemele legale.

Avocatul NASA, Donna Shafer, a transmis casei de licitaţii că doar NASA are autoritatea de a scoate bunuri NASA la vânzare. NASA vrea să interzică astronauţilor să scoată la vânzare obiecte care au fost în misiuni spaţiale, chiar dacă sunt obiecte personale. Edgar Mitchell, care a făcut parte din echipajul misiunii Apollo 14, este şi el implicat într-un proces cu NASA după ce a încercat să vândă un aparat de fotografiat pe care l-a avut când a aselenizat, în 1971. El a dat în cele din urmă aparatul agenţiei, după ce NASA a blocat vânzarea. Mitchell voia să strângă bani pentru a plăti cheltuielile medicale ale fiului său, Adam, de 26 de ani, care a murit de cancer în 2010.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite