Muzica dă tonul modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moda
moda

Rock, disco, hip hop, punk. Nu sunt doar genuri de muzică, ci și trenduri în modă. Cele două au mers mereu mână în mână, scena muzicală fiind poate cea mai importantă sursă de inspirație pentru designeri.


Geacă de piele, bocanci, blugi rupţi. Nu e nevoie să-i scoţi căştile din urechi, ştii că posesorul unui astfel de outfit este rocker. Rochie dantelată, înflorată, culori pastelate, genţi de piele. Ascultă Janis Joplin şi e hippie sau boho chic. Blugi cu turul lăsat, şapcă şi hanorac. Este clar un fan al muzicii hip-hop.

De mai bine de jumătate de secol, muzica influenţează felul în care arătăm pe stradă. Astfel, The Cure au inventat curentul new wave, Duran Duran au impus neoromantismul, iar Depeche Mode a adus pe stradă moda bikerilor. „Muzica este una dintre cele mai importante surse de influenţă a modei, pe lângă factorul social.

A fost mereu ca o undă, mai ales în anii '50-'60-'70: apărea un curent muzical influent, care genera apariţia fanilor, iar fanii preluau stilul artiştilor şi declanşau moda", susţine criticul de modă Alin Gălăţescu. 

Generaţia MTV

Cele mai dinamice influenţe au apărut în grupurile tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Iar acest lucru se observă, susţin stiliştii, mai ales de când zona de video a devenit tot mai accesibilă publicului.

Psihologii susţin că este normal ca, mai ales în adolescenţă, tinerii să fie influenţaţi de cei pe care îi consideră idoli. „A existat un curent de acum 15 ani - MTV-ul, cocaina muzicii, şi muzica a devenit o zonă de protest a unei anume generaţii. Fiind o zonă nonconformistă, fără reguli, sigur că este îndrăgită de tineri. Vedetele devin idoli, aşa că este normal să-i imite", spune psihologul Bogdan Lucaciu. 

Astfel, vestimentaţia aleasă cu grijă de vedete în videoclipuri a devenit sursă de inspiraţie pentru garderoba tinerilor din întreaga lume.

„Aveam 15 ani şi o vedeam zi de zi pe Madonna la MTV. Normal că încercam să mă îmbrac ca ea, am căutat corsete, mănuşi, rochiţe de fecioară speriată sau disco. Multe mi le-am confecţionat singură, nu prea aveam opţiuni la vremea aceea. Madonna a fost, dincolo de a fi o artistă desăvârşită, un fashion icon", povesteşte Irina Matei (32 de ani).

 La fel, iubitul Irinei, Marius, spune că el a fost influenţat de hip-hop, spre disperarea fetei cu care iese încă de când erau în liceu. „Toată garderoba mea era formată din adidaşi, tricouri largi, vreo cinci şepci, hanorace şi blugi cât mai largi, cu buzunare. Eram mare fan Tupac, B.U.G. Mafia, Paraziţii, şi mi se părea normal să mă îmbrac la fel ca şi cei pe care îi ascultam. Singura excepţie de la outfit au făcut-o bling blingurile, acele bijuterii imense specifice ţinutei rapperilor", spune Marius Anton (33 de ani).

Specialiştii mai arată că fiecare curent principal a născut contra revolta. De pildă, curentul office din anii '80 au creat revolta punk, iar revolta bikerilor a apărut odată cu tendinţele neoclasice.

„La mijlocul anilor '90, lucrurile s-au simplificat puţin, odată cu perioada minimalist, iar în secolul XXI stilurile au explodat şi au apărut simultan pe stradă. De exemplu, astăzi ne întâlnim cu influenţele punk, biker - zona de îmbrăcăminte şi accesorii din piele fiind foarte importantă -, avem neoromantism cu elemente foarte sofisticate, dar şi curente sobre de inspiraţie masculină", mai explică Alin Gălăţescu.

Totuşi, în viziunea criticului de modă, artiştii români eşuează în efortul lor de a fi trendsetteri în fashion. Deşi influenţele lor sunt puternice în muzică, în zona vestimentaţiei sunt destul de lipsiţi de imaginaţie.

Românii, „afonii" modei

„Obsesia în momentul acesta este expunerea. Toată lumea poartă body-uri, corsete, pentru că vrea să arate cât mai mult, dar nu poate apărea în lenjerie intimă. Din păcate, artiştii români stau foarte prost la nivel de modă", mai spune Gălăţescu. Printre vedetele care au ceva de spus în prezent se numără Lady Gaga, cu stilul ei excentric, Beyonce cu stilul glam, dar şi răposata Amy Winehouse, care a promovat un curent retro şic.

Potrivit criticilor, în prezent, moda şi muzica se determină una pe cealaltă. „E un joc comun. Artiştii lucrează cu stilişti, care studiază trendul, mai inventează, transformă ceva, acel ceva poate însemna o tendinţă nouă care devine mainstream pentru ceilalţi şi aşa mai departe, în spirală", explică Gălăţescu.  Sezonul acesta, „playlistul" din garderobă îl fac curentele new office, neo romantic şi neo punk.

"Muzica este una dintre cele mai importante surse de influenţă a modei. The Cure au inventat new wave, iar Depeche Mode a adus pe stradă moda bikerilor."

Alin Gălăţescu critic de modă

"Aveam 15 ani şi o vedeam zi de zi pe Madonna la MTV. Normal că încercam să mă îmbrac ca ea, am căutat corsete, mănuşi, rochiţe disco."

Irina Matei 32 de ani, Bucureşti

Madonna, fashion icon

Doi dintre cei mai longevivi artiști, Madonna și Michael Jackson, au fost și doi dintre cei mai importanţi trendsetteri. Cu fiecare nou disc scos, ei au promovat un nou stil, de la disco la punk. Mănușa lui Michael, jacheta din videoclipul melodiei Thriller, pălăriile, dar și corsetul Madonnei, rochiile în stil gotic-punk, jachetele din piele au rămas piese de referinţă și de colecţie în garderoba oricărei fashioniste care se respectă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite