Mofturile la mâncare, boala secretă a secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul Alimentaţiei Selective afectează tot mai mulţi tineri. Deşi nu este recunoscută oficial, afecţiunea poate avea consecinţe grave.

Majoritatea adolescenţilor sunt mofturoşi când vine vorba de mâncare, însă pentru unii dintre ei pretenţiile le pot fi fatale. La cele mai multe cine din copilărie, Jenna a refuzat să se atingă de mâncare. De multe ori era trimisă să se culce flămândă, dar de mai multe ori părinţii cedau şi-i ofereau singurul fel de mâncare pe care aceasta voia să-l mănânce: cartofi prăjiţi.  

Acum, americanca are 30 de ani şi este profesoară de dans. În ultimii 15 ani, alimentaţia a fost compusă în proporţie de 90% din cartofi prăjiţi. La aceştia s-au adăugat clătitele, pizza cu brânză şi spaghetti. La 18 ani a încercat pentru prima dată să mănânce o portocală, însă i s-a făcut rău imediat. Motivul pentru care tânăra mănâncă doar cartofi prăjiţi nu este că-i plac la nebunie, ci dimpotrivă. Jenna suferă de o sensibilitate mai puţin obişnuită, care nu-i permite să se abată de la „dietă", relatează „The Huffington Post".  

Tânăra nu este singura care are astfel de gusturi ciudate. Stacey Irvine, o adolescentă de 17 ani din Marea Britanie, a ajuns la spital după ce, timp de 15 ani, a mâncat doar McNuggets. Ocazional, ea adăuga în meniu şi câte o porţie de cartofi prăjiţi. Claire Simmons, pe de altă parte, a reuşit să mănânce doar pizza timp de 31 de ani, după cum a relatat presa britanică, în urmă cu câteva săptămâni.

Afecţiune mentală sau malnutriţie?

Acestea sunt însă doar câteva cazuri care au atras atenţia publicului. În ultimii ani, cercetătorii s-au luptat să explice originea şi cauzele acestei afecţiuni pe care unii o numesc moft, alţii fobie de mâncare sau Sindromul Alimentaţiei Selective. Unii psihiatri atribuie această tulburare unor experienţe traumatizante, cum ar fi pericolul de a se îneca, în timp ce alţii aseamănă sensibilitatea crescută cu autismul sau tulburarea obsesiv-compulsivă.

Din cauză că această afecţiune se află la limita dintre sindroamele mentale şi cele legate de nutriţie, este însă dificil de definit, dar şi de tratat. Mulţi medici nici nu recunosc existenţa acestei boli. Totuşi, consecinţele asupra sănătăţii sunt importante, de multe ori chiar extrem de grave.

„Cei care suferă de Sindromul Alimentaţiei Selective sunt deshidrataţi, malnutriţi, cu dezechilibre hormonale şi au oasele fragile", a explicat Sondra Kronberg, un terapeut în probleme de nutriţie de la Asociaţia Naţională a persoanelor cu Tulburări de Nutriţie din SUA. Dusă la extreme, această afecţiune poate cauza şi grave probleme cardiace şi un sistem imunitar deficitar.

"Cei care suferă de Sindromul Alimentaţiei Selective sunt deshidrataţi, malnutriţi, cu dezechilibre hormonale şi au oasele fragile.''
Sondra Kronberg terapeut

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite