Mobila de trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa concepută de Allen Jones a făcut parte din  colecţia personală a miliardarului Gunter Sachs,  fostul soţ al actriţei Brigitte Bardot
Masa concepută de Allen Jones a făcut parte din colecţia personală a miliardarului Gunter Sachs, fostul soţ al actriţei Brigitte Bardot

Trei piese de mobilier – o masă, un scaun şi un cuier pentru pălării – create de artistul britanic Allen Jones au fost vândute pentru o sumă-record.

Cele trei piese reprezentând femei în ipostaze erotice pe post de mobilă au fost achiziţionate de o persoană care şi-a ascuns identitatea şi care a licitat prin telefon. Suma plătită casei de licitaţii Sotheby's, din Marea Britanie, a fost de 2,6 milioane de lire sterline (3,23 milioane de euro), de 30 de ori mai mare faţă de cea estimată iniţial de specialişti.

Masa, scaunul şi cuierul create de Allen Jones în 1969 au stârnit, la acea vreme, un val de proteste virulente din partea mişcării feministe, care s-a domolit doar atunci când obiectele au intrat în posesia miliardarului german Fritz Gunter Sachs, fostul soţ al actriţei Brigitte Bardot, decedat în mai 2011.

Ca urmare a revânzării operei sale, Allen Jones se va alege, potrivit legii, cu 12.500 de euro. „Arta pop a fost foarte căutată în ultima perioadă. Îmi face plăcere să ştiu că lucrările mele sunt acum preciate şi considerate repere ale unei perioade artistice. Dar în 1969, aceste sculpturi au fost etichetate drept «riscante», poate unul dintre factorii care au generat mişcarea feministă", a spus Jones, care a mărturisit bucuros că, pentru crearea celor trei piese de mobilier, a cheltuit în total 5.600 de euro.

Allen Jones, acum în vârstă de 75 de ani, a studiat la Colegiul Regal de Artă din Marea Britanie şi locuieşte la Londra. Expunerea setului de sculpturi „Scaun, masă, cuier pentru pălării" a avut parte de reacţii violente, Jones fiind acuzat că transformă femeia într-un obiect.

În 1981, Sir Alan Bowness, directorul celebrelor galerii de artă Tate, a decis să cumpere din bani publici cea mai provocatoare piesă din cele trei, „Scaunul", motiv pentru care a fost, la rândul lui, aspru criticat de opinia publică din Marea Britanie.

Săptămâna recordurilor

Achiziţionarea operelor lui Allen Jones pentru o sumă uriaşă de bani este doar una dintre deciziile extravagante luate în ultimele zile în sălile de licitaţie din toată lumea.
 
De exemplu sâmbătă, la Paris, coperta unui număr al revistei de benzi desenate „Tintin en Amerique", realizată în 1932 de scriitorul şi ilustratorul belgian Hergé, a fost vândută cu suma- record de 1,3 milioane de euro.

„Coperta a fost cumpărată cu 1.338.509 euro (taxe incluse), de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul", a precizat purtătorul de cuvânt al casei de licitaţii Artcurial. Precedentul proprietar o cumpărase pentru suma de 764.218 de euro, în 2008.

De asemenea, un Ferrari din 1962, deţinut de omul de afaceri britanic Eric Heerema, a fost vândut unui colecţionar din SUA pentru suma incredibilă de 28 de milioane de euro.

Până şi gigantul tehnologiei Apple vrea să-şi rotunjească veniturile. Drept urmare, a scos la licitaţie primul calculator fabricat de companie. E voluminos, are 36 de ani şi costă 146.000 de euro. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite