Mituri şi clişee într-o relaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim cu un bagaj de clişee şi mituri despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Totuşi, câte dintre acestea sunt adevărate?

Orice tânără aude acest lucru repetat la nesfârşit de mame şi prietene cu mai multă experienţă: nu este recomandat să faci sex prea repede într-o relaţie, dacă vrei ca aceasta să dureze şi, eventual,  ca respectivul să te ia de nevastă.

Mitul spune că bărbaţii preţuiesc mai mult ceva ce cuceresc mai greu, dar motivaţia reală este alta, susţin specialiştii britanici. Potrivit cercetătorilor de la University College din Londra, cu cât un bărbat este dispus să depună mai mult efort în a curta o fată cu atât este o persoană mai bună, respectiv un partener pe care te poţi baza. Altfel spus, chiar dacă o fată nu este prea preocupată să-şi păstreze onoarea şi să-şi demonstreze virtutea, este mai prudent să impună o perioadă de aşteptare pentru a vedea mai exact cu ce gen de bărbat are de-a face. Un bărbat dispus să aştepte pentru a culege roadele iubirii demonstrează implicit maturitate şi stabilitate.

Aventuri de-o noapte

Bărbaţii ar fi mai uşuratici decât femeile şi mai interesaţi de aventuri decât reprezentantele sexului frumos. Aşa a fost de când lumea se poate spune, iar revoluţia sexuală, emanciparea femeilor şi contracepţia nu au reuşit să schimbe acest lucru. Oricât s-ar strădui media să impună modelul femeii ultra-libertine, cum ar fi personajul Samanthei din serialul „Totul despre sex", realitatea este mult mai conservatoare.

Potrivit unui studiu al Universităţii Durham (Marea Britanie), femeile sunt mai puţin satisfăcute de experienţele amoroase întâmplătoare decât bărbaţii. Studiul, realizat pe un eşantion de 2.000 de adulţi, a arătat că majoritatea bărbaţilor, respectiv 80%, se declară încântaţi de o aventură pasageră, în timp ce în rândul femeilor procentajul este de 54%. Restul de 46% dintre femeile intervievate au declarat că au rămas cu un sentiment neplăcut după respectiva aventură, simţindu-se oarecum degradate de experienţă.

Sfaturi ignorate, lecţii învăţate

De ce nu sunt femeile la fel de „emancipate" din punct de vedere sexual ca bărbaţii? Răspunsul, spun specialiştii, stă în aceea că femeile sunt interesate de relaţii, în timp ce bărbaţii preferă să-ţi păstreze independenţa. „Părinţii mei au fost destul de stricţi cu mine şi au încercat să-mi impună o purtare de fată cuminte, dar nu le-a prea ieşit. Întotdeauna mi s-a părut că se pune prea mare preţ pe treaba cu sexul, mi se păreau nişte prejudecăţi de pe vremea bunicii. Când eram mai tânără mă aruncam orbeşte în aventuri sentimentale şi a trebuit să mă dau cu capul de pereţi de mai multe ori până am înţeles de ce este bine să fii mai rezervată în relaţiile cu bărbaţii", mărturiseşte Raluca F., o tânără de 26 de ani, din Constanţa.

Potrivit spuselor sale, bărbatul cu care este acum, Cristi, a aşteptat patru luni înainte să ajungă în pat cu ea. „Ştia că vin după o despărţire destul de urâtă şi m-a înţeles. Şi eu l-am apreciat foarte mult pentru răbdare şi am savurat perioada aia când eram doar prieteni", spune Raluca.

Sexul tare fuge de lacrimi

Se spune că plânsul este o armă de temut a femeilor şi că bărbaţii nu suportă să vadă lacrimi în ochii partenerelor. Acest lucru este doar parţial adevărat, susţin cercetătorii israelieni, potrivit cărora bărbaţii au o repulsie organică faţă de lacrimile unei femei. Cercetătorii institutului israelian Weizmann au descoperit că lacrimile femeilor conţin substanţe chimice pe care bărbaţii le găsesc respingătoare.

Oamenii de ştiinţă au pus în faţa participanţilor la experiment eprubete ce conţineau fie lacrimi de femei, fie o substanţă salină oarecare. După ce au fost rugaţi să miroasă atent conţinutul, bărbaţilor li s-a cerut să-şi dea cu părerea despre atractivitatea unor imagini de femei. Participanţii care avuseseră în eprubete lacrimi de femei au dat calificative semnificativ mai proaste imaginilor respective decât bărbaţii care fuseseră scutiţi de „tortură".

Efectul substanţelor din lacrimi a fost atât de puternic încât bărbaţii respectivi nu au manifestat nicio excitare sexuală când li s-au arătat poze de femei frumoase, lucru demonstrat prin analize care au arătat un nivel scăzut de testosteron în organismele acestora.

Farmecul băiatului rău

Femeile sunt atrase iremediabil de un rebel, un băiat rău, de un tip dur ce pare insensibil. Cu toate acestea, psihologii Universităţii British Columbia au vrut să ştie ce se ascunde în spatele acestei atracţii fatale. „Deşi se consideră că un zâmbet este esenţial în relaţiile sociale, inclusiv în cucerirea unui partener, foarte puţine studii au demonstrat că zâmbetul contează în procesul de seducţie", spune psihologul Jessica Tracy.

Studiul canadian a implicat peste 1.000 de adulţi care au fost rugaţi să noteze atractivitatea unor reprezentanţi ai sexului opus surprinşi în fotografii în diferite ipostaze - zâmbind veseli, plini de mândrie şi cu fruntea sus ori jenaţi şi cu capul plecat. Femeile s-au declarat mai atrase de bărbaţii mândri, plini de încredere în ei, ba chiar şi de cei cu capul plecat în semn de ruşine, pe ultimul loc clasându-se tipii zâmbitori cu figuri prietenoase. La polul opus, bărbaţii s-au declarat mai interesaţi de femeile surâzătoare.

În ceea ce priveşte atractivitatea tipilor cu figuri mai ruşinate, specialiştii spun că aceştia sunt interesanţi pentru femei prin faptul că demonstrează că sunt conştienţi de normele sociale şi etice.

"Înainte mă aruncam orbeşte în aventuri sentimentale şi a trebuit să mă dau cu capul de pereţi de mai multe ori până am înţeles de ce este bine să fii mai rezervată în relaţiile cu bărbaţii.''
Raluca F. 26 de ani, Constanţa

Bărbaţii nu vor întotdeauna sex

Mitul bărbatului care ar face sex oricând şi oriunde nu este adevărat, spun cercetătorii. Cu toate acestea, odată ce bărbatul a trecut de adolescenţă, munca şi distracţia contează la fel de mult în viaţa sa. De asemenea, dorinţa sexuală scade în timp din cauza stresului, presiunii şi a problemelor financiare.

80% din bărbaţi se declară încântaţi de o aventură pasageră, arata un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Durham.

Eterna goană după frumuseţe şi tinereţe

Femeile frumoase cred că totul li se cuvine este concluzia unui grup de cercetători scoţieni care a analizat comportamentul persoanelor în funcţie de gradul de atractivitate. Un bărbat care iese la restaurant cu o femeie frumoasă trebuie să fie pregătit să achite nota de plată fără să spere că partenera sa va schiţa măcar un gest în direcţia portofelului. Cu cât o femeie se consideră mai frumoasă cu atât mai puţin se va arăta ea dispusă să achite partea ei de consumaţie, relevă studiul realizat de psihologii Universităţii St. Andrews din Marea Britanie.

Bărbaţii acceptă fără crâcnire această stare de fapt, fiind pregătiţi să plătească pentru privilegiul de a avea o întâlnire cu o femeie frumoasă. Plata este catalogată drept o investiţie pentru viitor.

Cercetătorii scoţieni au explicat că au dorit prin acest studiu să vadă în ce măsură oamenii se aliniază la comportamentul animal, în care masculul încearcă să cucerească femela arătându-i că este capabil să procure hrană.

O cercetare cu subiect asemănător au realizat şi oamenii de ştiinţă finlandezi de la Universitatea Turku, care şi-au propus să vadă de ce bărbaţii caută neveste mai tinere. Specialiştii sunt de părere că acest lucru se întâmplă deoarece femeile tinere sunt mai fertile şi pot asigura copii sănătoşi. Analizând obiceiurile populaţiei Sami, societate tradiţional monogamă şi destul de izolată, ei au ajuns la concluzia că bărbaţii care îşi iau neveste cu 14,5 ani mai tinere au cea mai numeroasă şi cea mai sănătoasă descendenţă.

Vanitatea masculină

„Nu ştiu dacă putem reduce totul la perpetuarea speciei. În lumea animală putem accepta noţiunea că un exemplar frumos este foarte probabil şi sănătos, prin urmare capabil de a asigura o descendenţă de calitate, dar în ceea ce-i priveşte pe oameni am dubii serioase. Adesea se întâmplă să constaţi că acele femei care pun foarte mult preţ pe aspectul fizic sunt mai puţin dispuse să-şi supună trupul efortului maternităţii", este de părere psihologul Miruna Gavrilescu, din Bucureşti.

„În cazul oamenilor, cred că putem pur şi simplu să punem acest tip de comportament pe seama vanităţii. Unii bărbaţi care vor să fie văzuţi cu o femeie frumoasă sunt dispuşi să plătească pentru asta, nimic mai mult", afirmă specialistul. „Sigur, tinereţea este un criteriu care are sens din punct de vedere reproductiv, dar, drept vorbind, unde aţi mai văzut un bărbat mai în vârstă şi înstărit care să aleagă o fată  doar pentru tinereţe, fără să conteze fizicul?"

Bărbaţii însuraţi, mai fericiţi ca burlacii

Studiile au arătat că oamenii căsătoriţi au parte de mai mult sex şi chiar mai variat", spune medicul american Laura Bergam. „De pildă, sexul oral este mult mai frecvent în cuplurile căsătorite", observă Bergman.

Potrivit cercetătorilor Universităţii Indiana (SUA) , 61% din bărbaţii singuri au spus că nu au avut parte deloc de sex în ultimul an, în timp ce în rândul celor căsătoriţi procentajul a fost de doar 18%. În ceea ce priveşte segmentul cel mai activ din punct de vedere sexual, cel al persoanelor cu vârste între 25 şi 59 de ani,  un sfert dintre cele căsătorite au declarat că fac sex de două-trei ori pe săptămână, în timp ce printre celibatari procentajul a fost de doar 5%. Impresia negativă pe care cei mai mulţi oameni o au despre cei căsătoriţi derivă din faptul că primii resimt ca pe o deziluzie declinul pasiunii.  „A presupune că totul va fi ca la început este o aşteptare nerealistă. Când începi să-ţi compari viaţa sexuală, atunci apar problemele", afirmă psihologul american Harriet Lerner.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite