Mişcarea unui atom, surprinsă de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Blaga (al treilea de la dreapta la stânga) alături de ceilalţi cercetători de la Universitatea din Ohio
Cosmin Blaga (al treilea de la dreapta la stânga) alături de ceilalţi cercetători de la Universitatea din Ohio

Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au reuşit să înregistreze imagini care arată mişcarea atomilor într-o moleculă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Ohio State (SUA), printre care se află şi românul Cosmin Blaga, a folosit un laser ultrarapid pe care l-au aţintit asupra unor molecule de azot şi oxigen, pentru a surprinde mişcarea unui atom într-o moleculă. Fasciculul de lumină a scos din orbită un singur electron, care a revenit în moleculă, provocând astfel o coliziune.

Energia eliberată de electron în momentul coliziunii a acţionat ca o „lanternă", făcând lumină asupra mişcărilor atomice ce aveau loc în moleculă, permiţând astfel ca acestea să fie înregistrate de senzori. „Dincolo de potenţialul pe care îl are această tehnică în ceea ce priveşte controlarea reacţiilor chimice, ea ne oferă o nouă metodă de studiere a structurii şi a dinamicii materiei", a spus românul.

Mişcarea surprinsă de experţi este una de scurtă durată, iar cu toate că moleculele care au fost studiate sunt simple, cercetătorii afirmă că această reuşită le deschide calea spre folosirea acestei tehnici şi în cazul unor molecule mai sofisticate. Experimentul făcut de profesorii Universităţii din Ohio va fi publicat în revista „Nature", una dintre cele mai prestigioase reviste ştiinţifice din lume.

Savantul din Cluj

Cosmin Blaga este un clujean în vârstă de 34 de ani, care a absolvit Facultatea de Fizică din Cluj-Napoca, ajungând un cercetător de top mondial la Universitatea din Ohio datorită cunoştinţelor sale din domeniul fizicii.

Acesta lucrează de mai bine de opt ani, alături de ceilalţi 11 cercetători, la un laser puternic, aşa cum nu mai există în lume. Mai mult, românul a încercat întotdeauna să vadă ce se petrece pe durata unei attosecunde (a miliarda parte a unei miliardimi de secundă). Potrivit presei internaţionale, descoperirea savanţilor ar putea aduce noutăţi în nanotehnologie şi ar putea face ca bolile care sunt incurabile să aibă leac sau să îmbunăţăsească procesoarele calculatoarelor. 

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite