Minciuni „ştiinţifice“ ce au zguduit lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima clonă umană, urmele extratereştrilor sau iepuri născuţi de o femeie sunt câteva exemple de farse de pe urma cărora aşa-zişi cercetători au încercat să devină faimoşi şi să se îmbogăţească.

Istoria este plină de farse care au pornit ca mari descoperiri ştiinţifice sau, cel puţin, mistere greu de desluşit, majoritatea dintre ele exercitând o influenţă importantă asupra lumii. Specialiştii de la livescience.com au analizat câteva dintre cele mai mari escrocherii „ştiinţifice".

1 Prima clonare. O experienţă importantă a fost marcată în anul 2004, când o sectă religioasă numită Raelienii a susţinut că oamenii lor de ştiinţă a creat prima clonă umană, Eva, o fetiţă care cântărea în jur de trei kilograme. Cel mai mare obiectiv al lor, potrivit liderului Rael (care pretinde că are rădăcini extraterestre), a fost de a atinge imortalitatea. Anunţul nu a avut însă efectul scontat. Oamenii de ştiinţă au primit vestea cu mult scepticism. În plus, aceasta a fost condamnată public pe scară largă. De asemenea, preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, a solicitat o interdicţie pentru clonarea umană.

2 Împerecherea om- iepure. În anul 1726, în Marea Britanie, tânăra Mary Toft i-a spus unui vecin că a fost agresată sexual de un iepure uriaş în timp ce plivea iarba de pe un câmp din apropiere. Povestea ei a fost respinsă şi considerată o iluzie bizară timp de şase luni, când un doctor a fost chemat s-o consulte. În conformitate cu raportul medical publicat, femeia a adus pe lume cinci iepuraşi. În timp ce vestea naşterii ciudate se  răspândea în întreaga ţară şi apoi în Europa, Toft aducea pe lume animale. În cele din urmă, anchetatorii au determinat-o să mărturisească adevărul. De fapt, soţul său ascundea în secret iepuraşi în lenjeria de pat.

3 Studii sofisticate în hermeneutică. Atunci când respectatul fizician Alan Sokal a prezentat articolul intitulat „Abateri de la Frontiere: de la o transformare hermeneutică a gravitaţiei cuantice spre un text social", reprezentanţii unei publicaţii de studii culturale au acceptat materialul fără discuţie. Articolul, publicat în anul 1966, a fost, de fapt, umplut cu jargon academic şi o păsărească lipsită de sens, o parodie a postmodernismului şi a relativismului filosofic. „Am scris intenţionat articolul, astfel încât orice matematician sau fizician competent să-şi dea seama că este o înşelătorie", a declarat Sokal. Editorii ziarului nu au realizat însă faptul că totul fusese o păcăleală şi l-au prezentat ca pe o mare descoperire ştiinţifică.

4 Urmele extratereştrilor. Mulţi oameni cred că cercurile din lanurile de grâu lăsate de extratereştri au fost raportate de multe secole. De fapt, ele datează de acum 30 de ani. Formele geometrice misterioase au apărut prima dată în Marea Britanie, iar originea lor a rămas învăluită în mister până în septembrie 1991, când doi bărbaţi, Doug Bower şi Dave Chorley, au mărturisit că au creat acele cercuri pentr a-i face pe oameni să creadă că acolo au aterizat extratereştri. Bărbaţii nu au pretins că au realizat toate cercurile existente, însă farsa lor a dat naştere acestui fenomen.

5 Oroarea din Amityville. În 1974, o poveste terifiantă a zguduit Statele Unite ale Americii. Şase membri ai unei familii din Amityville, New York, au fost ucişi de fiul lor cel mai mic, Butch DeFeo. În anul următor, membrii unei familii formate din George, Kathy Lutz şi cei trei copii s-au mutat în casă, şi, în curând, au susţinut, au fost atacaţi de o forţă supranaturală, de o fantomă demonică sau de un spirit. Ei au colaborat cu romancierul Jay Anson, care le-a împodobit povestea, ajunsă ulterior scenariu pentru filmul de succes „Amityville Horror". Anchetatorii au dovedit câţiva ani mai târziu că totul a fost o păcăleală.

"Am scris intenţionat articolul, astfel încât orice matematician sau fizician competent să-şi de-a seama că este o înşelătorie."
Alan Sokal
fizician

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite