Mincinoşii au mai multe probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minciunile dau dureri de cap
Minciunile dau dureri de cap

Sinceritatea este dureroasă uneori pentru persoanele din jurul nostru, dar pentru noi este mult mai sănătoasă decât minciuna.

La propriu. Persoanele care spun lucrurilor pe nume au o sănătate fizică şi psihică mai bună decât cele care obişnuiesc să mintă, potrivit cercetătorilor Universităţii din Notre Dame, Indiana (SUA).

Minciunile provoacă stări de tensiune şi de tristeţe, iar acestea afectează negativ starea generală de sănătate, au observat specialiştii americani după ce au monitorizat 110 persoane pe o perioadă de zece săptămâni. Jumătate dintre ei au fost rugaţi să fie cât mai sinceri pe durata studiului, iar ceilalţi s-au comportat ca de obicei. Potrivit autorului studiului, profesorul Anita Kelly, o persoană obişnuită (care nu este mitomană) spune, în medie, 11 minciuni într-o săptămână.

Participanţii la studiu care au reuşit să fie mai sinceri decât de obicei au declarat că starea lor fizică şi psihică a fost mai bună decât în trecut. Ei au avut mai puţine dureri de cap şi dureri în gât, iar stările de tensiune şi cele de melancolie s-au atenuat odată ce au încetat să mai inventeze scuze că au întârziat la serviciu sau să-şi flateze şefii mai mult decât ar fi fost cazul. Sinceritatea le-a adus şi alte beneficii: interacţiunile sociale au devenit mai bune decât în trecut, iar relaţiile personale s-au îmbunătăţit şi ele.

Cu ocazia acestui studiu, o parte dintre participanţi au spus că au învăţat să ocolească adevărul răspunzând unei întrebări incomode cu o altă întrebare. În acest fel, reuşesc să distragă atenţia interlocutorului de la subiectul pus în discuţie. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite