Microsoft Surface, încă un concurent al iPad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft reapare pe piaţa tabletelor cu Surface, un hibrid între un ultrabook şi un dispozitiv mobil cu ecran tactil.

Microsoft şi-a prezentat luni noua tabletă, Surface, cu care doreşte să intre în competiţie directă cu iPad-ul. Este prima încercare serioasă a americanilor de a se lupta cu giganţii mobilităţii, iar tableta va veni în două versiuni: varianta mai ieftină va fi dotată cu sistem de operare Windows RT, optimizat pentru procesoare ARM, iar cea mai scumpă va avea noul sistem Windows 8 şi va avea un procesor Intel Core i5. 

Caracteristica de forţă a gadgetului de la Microsoft este partea hibridă. Tableta are incorporat un stand în carcasa de magneziu, iar coperta inteligentă cu care va fi vândută se transformă în tastatură cu mousepad. Astfel, pe lângă capacităţile tactile, dispozitivul poate fi un laptop performant, model brevetat de Asus prin linia Transformer.

Două versiuni

La nivel tehnic, Steve Ballmer, CEO-ul de la Microsoft, nu a dat foarte multe detalii. Varianta cu Windows RT are o greutate de 676 de grame şi o grosime de 9,3 milimetri, fiind un pic mai groasă decât un iPad, şi are un ecran de 10,6 inchi, de tip ClearType HD - adică la acelaşi nivel tehnic cu ecranul Retina de la Apple.  Surface cu Windows 8 va fi puţin mai groasă şi mai grea, din cauza procesorului mai puternic. Astfel, aceasta are o greutate de 903 grame şi o grosime de 13,5 milimetri.

Reprezentanţii gigantului tehnologiei nu au anunţat detalii asupra preţului deoarece sunt condiţionaţi de către lansarea sistemului de operare Windows 8. Potrivit estimărilor specialiştilor, acesta va apărea pe piaţă în toamnă. Cu toate acestea, specialiştii anticipează un preţ de aproximativ 600 de dolari pentru Surface Windows RT şi de 1.000 de dolari pentru Surface Windows 8.

Deşi a fost numită prima tabletă de la Microsoft, acest lucru este parţial adevărat. Microsoft a intrat pe această piaţă în 2000, când fondatorul firmei, Bill Gates, a prezentat Tablet PC, un dispozitiv cu stylus, dotat cu sistem de operare Windows XP. Cu toate acestea, abia peste 10 ani tabletele deveneau un produs de larg consum, odată cu prezentarea Apple iPad. Microsoft nu a reuşit să inoveze, deoarece tabletele lor nu erau frumoase, iar sistemul de operare era orice, numai potrivit mobilităţii nu.

La conferinţa de lansare organizată la Los Angeles, actualul şef de la Microsoft, Steve Ballmer, a oferit şi viziunea companiei despre această tabletă. „Sunt peste un miliard de calculatoare cu Windows în acest moment în lume. Am creat Windows 8 pentru lumea aşa cum o ştim, în care majoritatea computerelor sunt mobile. Am vrut să-i oferim un companion hardware", a spus şeful Microsoft.

"Surface este un companion hardware pentru Windows 8. "
Steve Ballmer CEO Microsoft

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite