Microsoft, dictatorul sistemelor de operare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă este vechi de aproape 10 ani, sistemul de operare Windows XP rămâne liderul clasamentului, fiind preferat de 47% din utilizatorii de calculatoare şi laptopuri din lume, conform unei analize a firmei americane NetApplications.

XP a înregistrat chiar o creştere în ianuarie faţă de luna precedentă, în decembrie având 46,5% cotă de piaţă. În acelaşi timp, Windows 7, cea mai nouă platformă de la Microsoft, a scăzut de la 37% la 36,4%, scrie cnet.com.

Cu toate că rămâne cel mai popular sistem de operare, XP este în continuă scădere faţă de acum un an, când deţinea aproape 58% din piaţă. Acest lucru se datorează şi faptului că Microsoft încearcă să îşi convingă utilizatorii să treacă la Windows 7, chiar dacă se pregătesc să lanseze un nou sistem de operare, Windows 8. Suportul oficial pentru XP va expira în 2014, producătorii avertizând că în acel moment actualizările pentru o securitate sporită urmând a nu mai fi disponibile.

Windows 8 este disponibil în versiunea pentru dezvoltatori pentru un număr redus de persoane, încă din septembrie anul trecut, iar acum are abia o cotă de piaţă de 0,2%. Această primă versiune este cea prealabilă celei Beta, adică de teste.

Locul trei pe piaţa sistemelor de operare clasice este deţinut tot de un produs al celor de la Microsoft, mult-criticatul Windows Vista, cu puţin peste 8%. Cu ajutorul acestuia, firma fondată de Bill Gates deţine aproape 92% din piaţă.

Apple are sistemele de operare Mac OSX 10.6 şi 10.7 pe locurile patru şi cinci, cu puţin peste 2%.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite