Meşteşugul tradiţional, sărbătorit la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La târgul din Dealul Copou, copiii vor putea afla câteva dintre secretele olăritului
La târgul din Dealul Copou, copiii vor putea afla câteva dintre secretele olăritului

Ceramica de Cucuteni va cuceri dealul Copou din capitala Moldovei, la Alba Iulia se va deschide cea mai mare expoziţie de jucării din ţară, în timp ce Bucureştiul va răsuna de ritmuri rock.

Târgurile în aer liber sunt vedetele acestui final de săptămână. Astăzi, la Iaşi, la ora 11.50, în Parcul Copou, începe sărbătoarea ceramicii la care sunt aşteptaţi meşteri olari din toată ţara, precum şi din Republica Moldova.  Manifestarea reuneşte două târguri, primul dintre acestea - Cucuteni 5000 - se află  la cea de-a XXX-a ediţie. „Sărbătoarea ceramicii va avea loc între 29 iunie şi 1 iulie. Este o ediţie jubiliară.

Vor fi prezente cele mai importante centre de ceramică din întreaga ţară şi din Republica Moldova, peste 100 de meşteri olari", a anunţat Adrian Ardeleanu, şeful Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Iaşi, instituţia care organizează acest eveniment.

Premii de 5.000 de lei

Standurile au fost amplasate pe aleea principală a Parcului Copou. „Meşterii olari sunt nerăbdători să ajungă la Iaşi pentru că aici este cel mai important târg de acest fel din ţară. Sunt meşteri care se pregătesc de trei-patru luni pentru a veni cu ceva special la Iaşi", a afirmat Ardeleanu.

El a adăugat că vor fi realizate un film şi un album despre meşterii care au ajuns la Iaşi în cei 30 de ani de la deschiderea târgului. Iubitorii de ceramică îi vor putea întâlni la această ediţie jubiliară pe artizanii lutului din Dorohoi-Botoşani, Codlea-Braşiv, Braniştea-Galaţi, Miercurea Ciuc-Harghita, Schitu Stavnic-Iaşi, Baia Mare şi Săcel-Maramureş, Şişeşti-Mehedinţi, Vădastra-Olt, Marginea şi Rădăuţi-Suceava, Lungeşti şi Vlădeşti-Vâlcea, dar şi de la Chişinău, Drochia, Ialoveni şi Nisporeni- Republica Moldova. Cei mai talentaţi meşteri vor primi premii în valoare de 5.000 de lei.

100 de standuri şi în Parcul Expoziţiei

Tot astăzi, dar de la ora 12.30, în Parcul Expoziţiei din Copou va fi deschis oficial şi Târgul Meşteşugarilor, ajuns la a XIII-a ediţie. „Peste 100 de meşteşugari din toate zonele ţării se întâlnesc în Parcul Expoziţiei pentru a comercializa produse de artizanat şi suvenire. Aceştia vor oferi împletituri din nuiele, paie, fire textile, cioplituri în lemn şi piatră, ţesături, picturi pe lemn, sticlă, pânză sau piatră, dar şi ouă încondeiate", au anunţat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

Cele două târguri s-au organizat până în urmă cu câţiva ani în Parcul Copou, dar pentru că spaţiul era impropriu derulării ambelor evenimente s-a decis separarea acestora. „Prefer să merg la târgul de ceramică din Parcul Copou pentru că acolo găsesc muncă şi talent autentice. În Parcul Expoziţiei mai vin şi intermediari şi sunt şi multe standuri cu mâncare şi băutură, ceea ce nu este specific unei atmosfere de sărbătoare", a spus ieşeanca Luminiţa Vasea (43 de ani). Standurile din cele două parcuri vor fi deschise până duminică seară.

Un alt târg va fi organizat în acest weekend la Horezu, în judeţul Vâlcea.  

Vâlcea. Evenimentul „Plăcerea de a trăi" are loc la Horezu, Vâlcea, între 29 iunie şi 1 august şi reuneşte prezentarea de produse, hobby-uri şi ocupaţii aşa cum erau ele odinioară, dar şi cum au evoluat în timp. Şi-au anunţat participarea 70 de organizaţii grupate pe meşteşuguri şi educaţie, timp liber, gastronomie, casa verde, grădină şi livadă, stare de bine, acţiune publică şi întreprinderi sociale. Târgul este organizat de Asociaţia Depresiunea Horezu şi se bucură de un program artistic de excepţie.

La Costeşti,  peste 350 de cercetaşi din toată ţara se vor întrece la Cupa izvoarelor. Evenimentul va avea loc între 29 iunie şi 1 iulie. Cercetaşii vor participa la acţiuni de prim ajutor, de orientare turistică, la activităţi de timp liber. Vor fi ateliere de radiocomunicaţii, noduri, construcţii de tabere, ecologie, creaţie artistică, limbajul mimico-gestual, public speaking, jocuri româneşti şi altele. Voia bună, muzica, focul de tabără „Olimpiada jocurilor distractive", vizitele la Mănăstirea Arnota, la bisericuţele din lemn de la Pietreni sau la Schitul  44 de izvoare  toate vor face parte din „meniu".

Reşiţa. Locuitorii municipiului Reşiţa, judeţul Hunedoara, sărbătoresc pe data de 29 iunie Zilele Oraşului. Anual, de Sfinţii Petru şi Pavel, municipalitatea organizează spectacole şi îi invită pe agenţii economici să îşi expună marfa pe Stadionul de Atletism din Cartierul Govândari. Manifestarea din acest an începe vineri seară şi se termină dumincă. Seara de sâmbătă este dedicată muzicii uşoare româneşti, astfel că trupe precum Hara, Phaser din Reşiţa şi Back Stage Vocals din Timişoara vor urca pe scenă ca să îi încânte pe oameni. Ultima zi a manifestării este dedicată muzicii populare autohtone, iar programul se încheie cu muzică sârbească.

Bucureşti
. Capitala va răsuna de muzică rock în acest weekend. De pe 29 iunie şi până pe 1 iulie are loc festivalul Tuborg Green Fest powered by Rock The City 2012, care aduce pe scena de la Romexpo nume precum Marioul Fly, Lacuna Coil, Evanescence, Guns'N'Roses şi Within Temptation. Costul abonamentelor pentru toate cele trei zile încep de la 191 de lei şi ajung până la 479 lei.

Sâmbătă, în Parcul Izvor, are loc primul concurs de paraşutism în oraş, organizat de Aeroclubul României. Tot pe 30 iunie, din Piaţa Unirii ia startul marşul Gay Fest, iar admiratorii lui Julio Iglesias îl pot vedea, la ora 20.00, la Zone Arena.

Alba Iulia.  Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va găzdui în perioada 29 iunie - 27 septembrie  2012, cea mai mare expoziţie temporară de jucării din ţară. Vitrine cu jucării pentru părinţi şi copii. Cu această ocazie vor fi expuse peste 500 de jucării clasice româneşti şi străine (perioada anilor 1900-1980), precum şi o serie de  fotografii cu imagini de altădată. Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, reprezentată de preşedintele acesteia, Cristian Dumitru.

Întrecere între bolizi

La Reşiţa debutează vineri, 29 iunie, Campionatul naţional de viteză de coastă.  Concursul care are loc pe Valea Domanului se încheie duminică. Ca urmare a acestui eveniment, drumul de acces spre Caraşova este închis circulaţiei rutiere. „Cum traseul este unic, iar competiţii similare mai au loc doar prin Oltenia, ne aşteptăm la un flux de admiratori ai acestui sport", a spus Walter Fleck, ofiţerul de presă al clubului organizator, ACM  Sport. ; Au contribuit Oana Bejenariu, Dorin Ţîrcomnicu, Cătălina Mihu

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite