Mărturie din cel mai liniştit loc de pe Pământ: „M-am încruntat şi mi-am auzit scalpul mişcându-se“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Statele Unite ale Americii s-a pus la încercare şi a rezistat 45 de minute în cel mai liniştit loc din lume, laboratoarele Orfield din Minnesota, în camera fără ecou, acolo unde majoritatea oamenilor nu pot sta mai mult de câteva minute.

George Michelson Foy a povesitit în cotidianul britanic „The Guardian" cum i-a venit ideea. „Stăteam la metrou şi îmi ascultam copiii plângându-se, patru trenuri au intrat in staţie şi mi-am pus mâinile la urechi. Zgomotul era asurzitor. Pentru a-mi recâştiga pacea, am căutat cel mai liniştit loc din lume. Am fost la mănăstiri, într-un cort amerindian şi într-o mină de nichel, la doi kilometri sub pământ. Locul în care voiam totuşi să ajung era camera fără ecou din Minnesota", a spus Roy.

Potrivit „Guiness World Records", camera absoarbe 99,9% din zgomotul exterior şi interior. Astfel, o şoaptă are 20 de decibeli, iar în camera „zgomotul" este de 16 ori mai mic. Podeaua este suspendată, pentru a evita sunetele de paşi, iar pereţii sunt izolaţi de beton.

„Paradoxal, majoritatea oamenilor descoperă că liniştea este supărătoare. Lipsa sunetelor ambientale induce frica, iar camera fără ecou poate fi folosită şi ca metodă de tortură. Astronauţii sunt puşi în aşa ceva înainte de a pleca în spaţiu, pentru a li se testa rezistenţa în faţa liniştii din spaţiu. Am auzit că dacă stai mai mult de 15 minute la Orfield poţi suferi de claustrofobie, dureri de cap şi greaţă provocată de atacurile de panică şi halucinaţii", a mai povestit bărbatul.

„Am intrat şi pentru câteva secunde, liniştea a fost un fel de Nirvana. M-am chinuit să aud ceva şi ... nu auzeam nimic. După două minute am început să-mi aud respiraţia, aşa că am încercat să mă ţin. Am început să simt inima cum bate. Odată cu trecerea minutelor, am început să-mi aud sângele prin vene. M-am încruntat şi mi-am auzit scalpul mişcându-se. Apoi, un zgomot metalic, ca o răzuire. Halucinam? Am fost dezamăgit. Acest loc nu era liniştit deloc. Trebuie să fii mort pentru linişte totală", a mai povestit bărbatul.

Roy a reuşit să treacă totuşi peste şocul iniţial şi a început să se bucure de momentele petrecute în cameră. „Toată lumea era impresionată că am bătut recordul, dar căutând liniştea absolută, eu eram bucuros de sentimentul static. După această experienţă, m-am simţit odihnit şi calm", a mai povestit bărbatul în „The Guardian".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite