Marte se aliniază cu Soarele şi Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de astronomie şi oamenii de ştiinţă vor privi pe cer un fenomen rar: Pământul se aliniază cu Soarele şi planeta Marte. Evenimentul spaţial, cunoscut drept „opoziţie" se întâmplă de obicei o dată la 26 de luni şi face Planeta Roşie mai vizibilă de pe Terra.

Prima fază a opoziţiei s-a întâmplat astăzi la ora României 6.00, dar din cauza orbitei eliptice a lui Marte, aceasta va fi cel mai aproape de Pământ abia mâine. Distanţa va fi de 100,7 de milioane de kilometri, iar dacă cerul va fi senin Marte va deveni un punct roşu extrem de vizibil chiar cu ochiul liber, scrie presa britanică.

Marte, vizibilă la ora 19

Pentru a studia mai atent Planeta Roşie, pasionaţii trebuie să folosească un telescop sau un binoclu performant în jurul orei 19.00. Aceştia vor observa un punct portocaliu, a cărui lumină nu sclipeşte. Un alt moment bun pentru a vedea Marte va fi pe 7 şi 8 martie, când Luna va ajunge în dreptul acesteia şi o va lumina.

Cei 100,7 milioane de kilometri pot părea o distanţă foarte mică, dar orbita eliptică a Planetei Roşii face ca aceste alinieri să o aducă la distanţe mai mici sau mai mari de Pământ. De exemplu, opoziţia de peste doi ani va face ca Pământul şi Marte să se afle la o distanţă mai mare decât anul acesta. În schimb, în 2003 Marte s-a apropiat la aproximativ 55 de milioane de kilometri de noi, punctul cel mai apropiat în care a fost de 60.000 de ani încoace.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite