Măritată, dar cu viaţă de burlăciţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplurile care au  o anumită coeziune sunt mai pregătite să facă faţă unor probleme.
Cuplurile care au o anumită coeziune sunt mai pregătite să facă faţă unor probleme.

Pe vremuri, se vorbea doar despre bărbaţii însuraţi care preferă să-şi petreacă timpul liber „cu băieţii“, lăsându-şi nevestele acasă, să vadă de gospodărie şi de copii. Azi, rolurile s-au inversat, iar ele îşi petrec la fel de mult timp „cu fetele“.

Nu au nici regrete, nici remuşcări atunci când ies sâmbăta la cumpărături cu prietenele, apoi iau masa în oraş sau merg la un film cu „vechea gaşcă". Dacă soţul îndrăzneşte să se plângă că ies prea mult în oraş, dau din umeri nedumerite. În cazul în care nefericitul îndrăzneşte să insiste pe această temă, cea pentru care verigheta nu este decât o bijuterie în plus va protesta la rândul ei, apărându-şi cu vehemenţă dreptul la o viaţă liberă şi independentă. „Doar nu mai suntem pe vremea bunicii să stau tot timpul la cratiţă" este, de multe ori, argumentul suprem în astfel de dispute.

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, şase din zece femei preferă să iasă în timpul liber la cumpărături cu prietenele decât cu soţul. În acelaşi timp, o treime dintre femeile chestionate au recunoscut că, atunci când au o zi liberă, aleg să se distreze  „cu fetele". Motivaţia oferită de acestea a fost că alături de prietene se distrează mai bine, pot sta la o bârfă sau îşi pot discuta problemele sentimentale la o cafea, relevă studiul, publicat de presa britanică.

„După o săptămână grea de muncă, avem nevoie cu toţii de o mică evadare, de puţin timp pentru sine, şi e clar că femeile preferă să petreacă acest timp cu prietenele decât cu partenerul de viaţă", spune Sophie Scott, coordonatoarea sondajului. Potrivit aceluiaşi studiu, două treimi dintre femei resimt adesea un sentiment de vinovăţie, dar nu faţă de soţul ignorat, ci faţă de prietenele cu care nu reuşesc să se vadă suficient.

Vacanţă de la căsnicie

Un caz extrem de femeie pentru care căsătoria nu pare să însemne mare lucru este cel al fotomodelului Kate Moss. Presa britanică a relatat cu lux de amănunte despre vacanţa petrecută de aceasta în Jamaica alături de câteva prietene, la doar patru luni după nunta cu muzicianul Jamie Hince. Vedeta în vârstă de 37 de ani a fost fotografiată în cluburi bând până la ore târzii, în timp ce dimineaţa încerca să-şi alunge mahmureala cu bere şi cafea. Kate Moss a declarat că şi-a oferit această vacanţă pentru a-şi reveni după ceea ce ea a numit „şocul căsătoriei".

Nu numai la case mari distracţia primează în faţa timpului petrecut în familie. De pildă, pentru Elena A. (62 de ani), din Bucureşti, viaţa nurorii sale, Alexa, este absolut de neînţeles. „Ea şi băiatul meu sunt cununaţi de trei ani şi în tot timpul ăsta nu s-a întâmplat să ne invite măcar o dată duminica la masă. Întotdeauna sunt ocupaţi în weekend, dar foarte rar ies undeva împreună.

Ea se duce în oraş cu prietenele ei, iar el ori stă la calculator, ori se duce la tenis cu colegii. Eu n-am mai pomenit aşa ceva. Şi noi, când eram tineri, aveam un cerc de prieteni, dar ne vedeam cu ei împreună. Ieşeam cu soţul la un film, mergeam la soacră, făceam târguieli împreună, ba chiar soţul meu mă ajuta să punem murături. Tinerii din ziua de azi trăiesc mai mult pe cont propriu şi habar n-au ce e aia o familie", spune femeia nedumerită.

În rarele ocazii când nora îi onorează cu vizita, femeia tot aduce vorba despre nepoţi, în speranţa că un copil îi va face să se aşeze cu adevărat la casa lor. „Ştiţi ce mi-a răspuns odată? «Ei lasă, că atunci când vei avea nepoţi n-o să mai ai timp să te plictiseşti în weekend». Adică eu să am grijă de copil şi ea să iasă tot cu prietenele alea ale ei", mai povesteşte femeia. Elena ţine să sublinieze că nu gândul că va trebui să aibă grijă de nepoţi o deranjează. Dimpotrivă, abia aşteaptă. „Dar la cât de puţin stau împreună, mă întreb când o să apuce să facă un copil?", adaugă ea cu necaz.

ViaŢa în doi se măsoară în minute

Tendinţa femeilor de 20-30 de ani de a-şi păstra stilul de viaţă independentă şi după căsătorie este evidenţiată de numeroase studii recente. Astfel, în Marea Britanie, cercetările au scos la iveală faptul că doi soţi care muncesc petrec împreună, în medie, doar o oră şi 15 minute pe zi. Un cuplu din patru nu are la dispoziţie decât 10 minute pe zi pentru a sta de vorbă, notează publicaţia „The Daily Mail".

În acelaşi timp, o analiză realizată în SUA a pus faţă în faţă două studii privind viaţa de familie, unul din anul 1980 şi celălalt din 2000. În urmă cu trei decenii, 53% din cuplurile chestionate declarau că socializează împreună aproape întotdeauna, iar 62% împărtăşeau aceleaşi activităţi favorite în timpul liber. În studiul din anul 2000, doar 34% din cupluri îşi petreceau timpul liber în doi şi numai în 44% din cazuri cei doi parteneri aveau hobby-uri sau pasiuni comune, relevă analiza, intitulată sugestiv „Married Alone: How marriage in America is changing" (Căsătorit singur: Cum se schimbă căsnicia în America).

Ioana (29 de ani) şi Ionuţ (31 de ani), din Bucureşti, sunt protagoniştii unei căsnicii „moderne". Ea preferă să iasă cu fetele în weekend, el să meargă cu băieţii la pescuit. În timpul săptămânii se văd cel mult două ore pe zi, pentru că lucrează de cele mai multe ori peste program şi în părţi opuse ale Capitalei. Ioana spune că soţul ei a încurajat-o să-şi petreacă timpul liber cu prietenele.

„Uneori aş vrea să-mi spună că preferă să stea cu mine acasă, niciodată nu-l deranjează că ies. Aşa că şi eu îi ofer libertatea de a sta cu băieţii şi, din când în când, mai petrecem un weekend împreună la ai noştri. Nu e căsnicia clasică, dar funcţionează. Nici nu avem timp să ne certăm", explică tânăra.

Semne care te trădează

Cum îţi dai seama dacă nu eşti suficient de ataşată de soţul tău, iar căsnicia cu care te-ai lăudat în faţa lumii întregi este mai degrabă un edificiu de mucava, o simplă faţadă? Psihologii britanici au întocmit o listă cu indicii, pe baza cărora o femeie poate calcula singură cât este de sudată relaţia cu soţul.

- Când ai o clipă liberă, nu soţul e cel pe care-l suni.
- Când se întâmplă ceva important, cum ar fi o promovare, suni vreo patru prietene înainte de a-ţi aminti să-l anunţi pe soţ.
- Când te gândeşti ce ai face dacă ai câştiga la loterie, îţi trec prin minte nume precum Prada, Gucci sau Givenchy, cheltuieli doar pentru tine.
- Petreci majoritatea timpului liber cu prietenele, dintre care pe unele el nici nu le cunoaşte.
- Atunci când se întâmplă să plecaţi în vacanţă doar tu şi el, nu te prea distrezi.
- Nici nu mai ţii minte când aţi mâncat ultima dată împreună - el mănâncă pe la birou, iar tu iei ceva din frigider, când vii de la sală.
- Ai cumpărat perdele mov pentru dormitor, deşi el detestă culoarea aceasta.
- Atunci când eşti rugată să defineşti părţile bune ale căsniciei tale, vorbeşti doar despre casă, copii şi viaţa ta independentă.

66% din oamenii căsătoriţi preferă să-şi petreacă timpul liber pe cont propriu, arată un studiu efectuat în SUA.

Emanciparea femeilor ameninţă viaţa de familie

Bărbaţii care acum se aşază la casele lor au puţine şanse ca atunci când vin de la birou să găsească o nevastă zâmbitoare care îi aşteaptă cu mâncarea aburindă. Mai degrabă, acasă nu va fi nimeni şi va fi nevoit să-şi caute prin frigider ceva de mâncare. Femeile din generaţia portretizată în faimosul serial „Totul despre sex" au alte priorităţi, iar timpul liber şi-l dedică propriilor pasiuni sau prietenelor lor.

„Există un număr de forţe foarte puternice care le împing pe femeile măritate să ducă o viaţă mai potrivită celibatarelor", spune psihoterapeutul american Mira Kirshenbaum, autoarea cărţii „Căsnicia de weekend". Un prim element este faptul că acestea se căsătoresc mai târziu.  Astfel, dacă în urmă cu patru decenii vârsta medie de căsătorie la femei era de 23 de ani, în ziua de azi tinerele fac acest pas la aproape 30 de ani, mai exact 29,9 ani.

În practică, aceasta înseamnă că o femeie îşi trăieşte prima tinereţe, de la 20 la 30 de ani, construindu-şi o reţea de prietene, o carieră şi un stil de viaţă adaptat dorinţelor sale, astfel că este de-a dreptul nerealist să i se pretindă să renunţe la toate acestea pentru a deveni un fel de umbră a soţului.

Nu mai sunt la mâna soŢului

Un alt factor important este independenţa financiară. În urmă cu 40-50 de ani, era de la sine înţeles faptul că femeia care se mărită optează pentru o viaţă de casnică, iar soţul era cel care aducea banii în casă şi avea un cuvânt greu de spus în privinţa modului în care sunt cheltuiţi aceştia.

La ora actuală, femeile muncesc cot la cot cu bărbaţii şi se luptă pentru cariera lor la fel de aprig ca ei. Au banii lor şi îi cheltuiesc după bunul plac, iar aceasta înseamnă în mare măsură la cumpărături cu prietenele, la masaj ori la restaurant. De altfel, unul dintre motivele pentru care femeile preferă să meargă la shopping cu prietenele, nu cu soţul, este acela că ele sunt mai susceptibile să le încurajeze să cheltuiască mai mult pe lucrurile care le plac, în timp ce partenerul de viaţă s-ar putea să strâmbe din nas.

Asigurare în caz de divorŢ

Nu în ultimul rând, la ora actuală s-a schimbat percepţia în privinţa căsătoriei, care este tot mai puţin privită drept un legământ pentru întreaga viaţă. „Pe vremuri, divorţurile erau o raritate, acum sunt o posibilitate foarte reală. Din acest motiv, femeile se luptă să-şi păstreze o identitate separată - prietene, bani, carieră, totul. Aceasta înseamnă că, dacă mariajul eşuează, femeia nu se va confrunta cu o criză", explică psihoterapeutul Mira Kirshenbaum.

Ironia sorţii este că, pe cât aceasta se încăpăţânează să-şi păstreze o identitate proprie ca poliţă de asigurare în caz de divorţ, pe atât sunt mai multe şanse ca respectiva căsnicie să se destrame. „Cuplurile care au o anumită coeziune, o interdependenţă sunt mai bine pregătite pentru a face faţă unor probleme. Este nevoie de un liant care să menţină relaţia.

Fiecare pereche are o poveste, nişte lucruri care îi ţin uniţi şi ideal ar fi ca din modul în care îşi împărtăşesc viaţa să rezulte un întreg care să fie mai mare decât suma părţilor", spune Kirshenbaum. Doi soţi care duc vieţi independente, vieţi sociale separate, iar uneori nici măcar nu iau masa împreună au atât de puţine lucruri în comun, încât un divorţ îi afectează foarte puţin. Rutina vieţii de zi cu zi va rămâne aproape neschimbată. Astfel, nici nu găsesc mare lucru de apărat, de unde şi uşurinţa cu care, în zilele noastre, se ajunge la divorţ.

"Cuplurile care au o anumită coeziune sunt mai pregătite să facă faţă unor probleme.''
Mira Kirshenbaum psihoterapeut

Formă fără fond

Chiar şi fără să apară probleme majore în relaţia de cuplu, se poate ajunge în situaţia ca, după ani buni în care au împărţit aceeaşi casă şi au crescut şi nişte copii, doi oameni să constate că au o căsnicie de faţadă, pentru că nici nu au investit mai nimic în ea. „Dacă vieţile a doi oameni se desfăşoară mai degrabă în paralel decât împletite, atunci când copiii cresc şi îşi iau zborul, ei pierd elementul principal care îi ţinea legaţi, iar căsătoria s-ar putea să li se pară foarte goală", spune psihologul britanic Susan Quilliam, autoarea cărţii „Staying together" („A rămâne împreună").

 „Să presupunem că bărbatul munceşte toată ziua, iar seara ar dori să se bucure de compania nevestei. Dacă el nu este mulţumit de faptul că ea iese mai tot timpul pe cont propriu, fără a lua în considerare obiecţiile partenerului, se pune întrebarea cât de implicată este acea femeie în căsnicie", observă Quilliam. În opinia acesteia, este necesară o soluţie de compromis, astfel încât cei doi soţi să petreacă suficient timp împreună, dar şi să-şi vadă de propriile interese şi pasiuni ce sunt o parte definitorie a personalităţii lor, aşa cum erau ei la vremea când s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit. „Dacă nu investeşti într-o relaţie, nu ai o relaţie", avertizează psihologul britanic.

Nimeni nu doreşte să revenim la vremea când o femeie îşi definea existenţa în funcţie de soţ şi copii. Femeile de azi sunt educate, au o meserie, sunt independente. „Dar poţi pierde foarte mult atunci când nu înţelegi să faci parte dintr-o echipă. Trebuie să porneşti cu încredere într-o căsnicie", mai spune Quilliam.

Familiştii care se trezesc în situaţia că preferă să-şi petreacă timpul mai degrabă singuri trebuie să-şi pună nişte întrebări dificile, este de părere psihologul Mira Kirshenbaum. „De ce aţi ales să vă legaţi destinele? Era atrăgător, avea o slujbă bună, părea tipul perfect cu care să ai copii? Asta nu reprezintă o bază solidă pentru o căsnicie. Pentru o relaţie de durată, trebuie să fiţi şi prieteni, nu doar amanţi. Trebuie să vă placeţi cu adevărat, ca persoane", apreciază psihoterapeutul britanic.

Cinci minute în doi

Pentru a menţine o bună relaţie de cuplu chiar şi atunci când, de voie sau de nevoie, duc o viaţă mai mult separată, doi soţi trebui să-şi facă timp pentru comunicare. Cinci reprize a câte cinci minute în care să stea de vorbă de-a lungul unei zile ar putea asigura succesul unei căsnicii, spun specialiştii. Astfel, dimineaţa înainte de a coborî din pat, partenerii ar trebui să stea cinci minute îmbrăţişaţi.

Urmează alte cinci minute la micul dejun, discutând despre provocările zilei ce abia începe. Pauza de prânz este o bună ocazie pentru o scurtă conversaţie telefonică. Seara, când ambii soţi ajung acasă, înainte de a aprinde televizorul sau de a pune masa, ei ar trebui să stea din nou de vorbă timp de câteva minute. În fine, ziua ar trebui să se încheie cu o scurtă repriză de conversaţie în care partenerii să se bucure pur şi simplu de prezenţa celuilalt.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite