Laptopurile dau buzna peste tablete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chromebook are performenţele tehnice ale unui laptop şi preţul unei tablete
Chromebook are performenţele tehnice ale unui laptop şi preţul unei tablete

Google şi Samsung au prezentat Chromebook, un laptop la preţ de tabletă, iar Sony se pregăteşte să lanseze Vaio Duo 11, un ultrabook care se poate transforma în tabletă.

Tabletele nu se mai bucură de singurele avantaje pe care le avea până acum în faţa laptop-urilor: preţul şi portabilitatea. Americanii de la Google şi sud-coreeni de la Samsung au continuat colaborarea începută în primăvara anul trecut, când au prezentat publicului primul model de laptop Chromebook, şi au lansat o nouă versiune, sub deviza „a computer for everyoane“ (un computer pentru toată lumea). Ceea ce face special acest ultim model este preţul de doar 249 de dolari (190 de euro), similar cu cel al unei tablete, ceea ce înseamnă că pe piaţa din România se va vinde cu 870 de lei. Suma este surprinzător de mică, ţinând cont că preţurile pentru o gamă similară de produse Samsung încep de la aproximativ 1.700 de lei.
Aşa cum îi spune şi numele, Chromebook rulează pe sistemul de operare Chrome de la Google şi este construit special pentru navigarea pe internet. Terminalul are dimensiuni reduse – ecran de 11,6 inchi cu o rezoluţie de 1366x768, o grosime de 2,03 centimetri şi o greutate de 1,1 kilograme -, un procesor dual-core Exynos 5 Dual, 2 GB de RAM şi 16 GB spaţiu de stocare. În plus, bateria de 30Wh oferă o autonomie de până la 6,5 ore.

Scump, dar performant

Dacă Google şi Samsung au făcut un laptop la preţ de tabletă, Sony a lansat, în schimb, unul cu tehnologie touch-screen care se poate transforma în tabletă. Ultrabook-ul Vaio Duo 11 va ajunge în magazinele din România luna viitoare, dar preţul de achiziţie va fi inaccesibil pentru mulţi: peste 1.200 de euro, adică aproximativ 5.500 de lei.
Sony Vaio Duo 11 are un ecran de 11,6 inchi cu o rezoluţie de 1920x1080, procesor Intel Core i5, 4 GB de RAM şi o capacitate de stocare de 128 GB, mult mai mare decât cea propusă de cele mai performante tablete, inclusiv New iPad 3. Dimensiunile de 320x200x18 milimetri şi greutatea de 1,3 kilograme fac din Vaio Duo 11 un terminal destul de masiv pentru o tabletă, dar unul foarte redus în dimensiuni pentru un laptop performant. Ultrabook-ul, care rulează cu sistemul de operare Windows 8, poate fi transformat instantaneu prin culisare într-o tableta, devenind gadgetul perfect în timpul călătoriilor.
În plus, pe Vaio Duo 11 utilizatorul poate scrie, desena sau accesa conţinut media direct de pe ecranul tactil.

870
de lei este preţul de achiziţie al noului model de laptop Samsung Chromebook, lansat de Google.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite