Lansarea primului satelit românesc a fost amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul nanosatelit românesc, Goliat, va fi lansat în spaţiu luni, 13 februarie, şi nu pe 9 februarie, aşa cum era stabilit iniţial, informează spacealliance.ro.

Goliat se va afla la bordul rachetei Vega, care va decola de la baza Kourou, din Guiana Franceză, într-o misiune coordonată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). „Problema a apărut la centrul spaţial din Guiana Franceză, care este foarte aglomerat cu zboruri comerciale sau guvernamentale. În plus, alături de Vega, inginerii de acolo trebuie să opereze şi lansatoarele Ariane 5 şi Soyuz.

Fereastra de zbor alocată pentru Vega s-a deschis pe 26 ianuarie şi se închide în prima jumătate a lui februarie. În aceste condiţii, data de 13 februarie este chiar la limită şi, dacă inginerii nu vor fi gata până atunci, lansarea se va amâna până în primăvară", scrie spacealliance.ro, care urmăreşte cu atenţie misiunea Goliat.

Primul nanosatelit românesc care va ajunge în spaţiu are forma unui cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram. Goliat a fost construit de cercetătorii de la Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale între 2005 şi 2007, iar misiunea lui este, potrivit ROSA, „una educaţională şi experimentală". 

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite