Jocurile violente pe calculator pot face creierul neînfricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gamerii se transpun într-o luptă de gherilă virtuală
Gamerii se transpun într-o luptă de gherilă virtuală

Jocurile violente pe calculator pot desensibiliza oamenii, arată un studiu al Universităţii din Bonn (Germania). Cercetătorii germani au fost influenţaţi în efortul lor de discuţiile pornite după crimele lui Anders Behring Breivik din Norvegia de anul acesta. Bărbatul era cunoscut ca un împătimit al jocurilor pe calculator, afirmând că le folosea pentru a-şi dezvolta agresivitatea şi controlul.

Oamenii de ştiinţă au împărţit subiecţii studiului în două grupuri. Primul grup a fost pus să joace vreme de 15 ore pe săptămână jocuri de tip „first person shooter", în care utilizatorul retrăieşte situaţii asemănătoare războiului şi luptelor de gherilă, văzând doar arma pe ecran. Apoi amândouă grupurile au fost puse să privească fotografii reprezentând diverse situaţii care ar stârni emoţii normale, scrie site-ul sciencedaily.com. Modificările asupra creierului au fost analizate cu ajutorul unui monitor celebral.

În momentul în care le-au fost arătate imagini negative pe monitoare s-a observat o activitate intensă în regiunea amigdalei creierului. Această regiune este asociată procesării emoţiilor negative. „Surprinzător amigdala a fost stimulată la fel pentru ambele grupuri", a spus unul din iniţiatorii cercetării, doctorul Christian Montag. Diferenţa esenţială a fost văzută în regiunea mediană a lobilor frontali, unde se controlează frica sau agresiunea. Astfel, „gamerii" împătimiţi au arătat un control mult mai bun în faţa imaginilor negative. „Persoanale care sunt implicate în jocuri de acţiune nu răspund la fel de puternic la imagini negative, deoarece sunt obişnuite cu acestea din cadrul jocurilor", au mai spus cercetătorii. Astfel, ei au tras concluzia că cei care au o activitate intensă în cadrul jocurilor agresive sunt mai puţin sensibili decât restul persoanelor. Deşi reacţiile lor negative sunt asemănătoare, controlul este mult mai mare.

Rezultatele studiului nu pot trage o concluzie exactă asupra modificărilor comportamentale asociate jocurilor violente, dar, după cum au spus şi oamenii de ştiinţă, aduce o dovadă asupra faptului că o parte din creier este influenţat de acestea. „Vor trebui întreprinse mai multe studii pentru a spune cu siguranţă că există o legătură clară între jocurile violente, activitatea creierului şi comportamentul propriu-zis", a încheiat Montag.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite