Joburile de vară, distracţie sau corvoadă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care vor să-și rotunjească veniturile îmbină utilul cu plăcutul și aleg o slujbă într-o stațiune la mare sau la munte. De multe ori sunt însă dezamăgiți, deoarece distracția este stricată de lipsa timpului liber.

Cu mintea deja la vacanţă, tot mai mulţi studenţi şi chiar liceeni din anii terminali se gândesc că vara e un prilej de a face ceva bani de buzunar în timp ce muncesc. Joburile sezoniere le fac cu ochiul, deoarece sunt o sursă garantată de distracţie, bani şi de experienţă.

Cele mai căutate sunt cele care nu necesită experienţă mai deloc, majoritatea fiind din zona turism şi servicii. „În general, cele mai căutate joburi pentru perioada verii sunt cele de operator introducere date, telesales, operator call center, recepţionistă, manipulanţi, promoteri, ospătari, agenţi vânzări directe", afirmă Ruxandra Ionescu, consultant în resurse umane.

La acestea se adaugă cele de barmani sau de salvamari disponibile la malul mării. Ceea ce nu ştiu însă adolescenţii, spun specialiştii, este faptul că unele, cum ar fi slujbele de pe litoral, pot fi foarte solicitante şi, de cele mai multe ori, timpul liber lipseşte cu desăvârşire. 

Tinerii care preferă să lucreze pe timpul vacanţei fac acest lucru în special pentru a nu mai depinde, din punct de vedere material, de părinţi, şi nu pentru a obţine experienţă în vederea unui viitor job.

Independenţa financiară

Spre exemplu, Sorin Matache (23 de ani), student din Bucureşti, a lucrat, în trecut, în Costineşti o vară întreagă. El s-a angajat pentru a-şi rotunji veniturile, iar tot ce a făcut a fost să aibă grijă şi să închirieze sky jet-uri.

Tânărul spune că a rămas cu destui bani, deoarece cazarea era oferită de către angajator, dar noaptea nu putea să se distreze foarte mult, deoare a doua zi la prima oră trebuia să fie la muncă.

„Cheltuiam doar pe mâncare şi pe băutură. Nu aveam un salariu foarte mare, dar am rămas cu bani, deoarece nu prea aveam pe ce să-i dau. Partea bună a fost că mi-am petrecut toată vara la mare, un lucru la care mulţi tineri visează. Însă există şi părţi negative, nu aveam prea mult timp liber, pentru că programul începea devreme şi se termina noaptea", a spus Sorin.

Acesta este doar unul dintre dezavantajele joburilor de vară. Altele, spun specialiştii în resurse umane, sunt reprezentate de faptul că majoritatea nu au continuitate şi că experienţa acumulată de cele mai multe ori nu poate fi folosită în domeniul de pregătire al angajatului respectiv.

Astfel, consultanţii în carieră susţin că tinerii ar trebui să se gândească mai mult la faptul că joburile trebuie alese în funcţie de direcţia de carieră pe care ei vor să o urmeze. Eduard Ezeanu, communication coach, spune că tinerii se gândesc la distracţie, dar cele mai volorase sunt joburile care, oricât de mici sunt, au legătură cu domeniul profesional de interes pe termen lung.

„De exemplu, o studentă la drept face o alegere mult mai bună dacă se angajează ca secretară la o firmă de avocatură pe timp de vară, decât ca şi cheleneriţă într-un bar, chiar dacă e posibil să câştige mai puţini bani", explică Ezeanu.

Experienţa bate distracţia

Specialistul mai subliniază faptul că tinerii trebuie să se gândească la oportunitatea de a învăţa lucruri noi, care le sunt folositoare pe viitor. „În special când eşti la început de drum, este foarte înţelept pentru succesul în carieră să pui preţ pe experienţa practică de învăţare mai mult decât pe orice altceva", spune Ezeanu.

El este completat şi de Ruxandra Ionescu, consultant resurse umane, care spune că, dacă nevoile materiale nu sunt stringente, studenţii şi elevii pot lua în calcul internship-ul în domenii în care vor să lucreze pe viitor şi care poate fi mult mai valoros decât o experienţă de trei luni pe un post mai puţin calificat.



Potrivit portalului de recrutări hipo.ro, vara aceasta companii importante precum BCR, Billa, Bitdefender, Coca Cola HBC, Ericsson, L'Oreal, Nestle sau Unilever au scos la concurs peste 600 de joburi cu o durată determinată pentru studenţii, masteranzii sau proaspăt absolvenţii care vor să acumuleze experienţă de lucru într-o multinaţională.

Perioadele de internship au o durată cuprinsă între 2 şi 6 luni, iar salariul începe de la 250 de euro net pe lună. Avantajul major îl reprezintă faptul că cei mai buni interni ar putea primi un job permanent în companiile respective.

Pe de altă parte, psihologii sunt de părere că toţi tinerii ar trebui să încerce un loc de muncă sezonier, deoarece astfel învaţă să fie mai responsabili şi ce înseamnă să-şi satisfacă singuri dorinţele.

Mai mult, datorită unui job sezonier, elevii şi studenţii învaţă rigorile unui program şi valorizează munca, având mai mare încredere în forţele propri.

„Sentimentul special de a obţine bani şi o anume experienţă este mărturisit chiar de cei care în tinereţe au practicat aşa ceva. A face lucruri noi nu poate decât să îmbogăţească experienţa proprie şi să înveţe individul să se adapteze mai bine la situaţii de viaţă neprevăzute", spune psihologul Keren Rosner.

"Când eşti la început de drum, este înţelept pentru succesul în carieră să pui preţ pe experienţa de învăţare mai mult decât pe orice altceva."

Eduard Ezeanu communication coach

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite