Iubitorul de animale, vecinul cu menajerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tip de personaj îşi transformă apartamentul în padoc, unde creşte zeci de câini şi de pisici. Zgomotul şi mizeria afectează pe toată lumea. Iubitorul (exagerat) de animale este, de obicei, o persoană vârstnică, singuratică, uitată de copii şi de nepoţi. Se înconjoară de câini şi de pisici, pe care-i consideră şi-i tratează ca pe membri ai familiei cu drepturi depline.

image

Prima problemă cu un astfel de vecin este că - fiind în general pensionar cu venituri mici sau foarte mici - animalele pe care le creşte în apartament sunt prost hrănite. Devin, deci, agitate şi foarte gălăgioase.

A doua problemă este că, fiind în vârstă, vecinul-problemă nu mai are puterea de-a curăţa mizeria lăsată de „odoarele" sale. De aici puricii, gândacii şi mirosul pestilenţial care răzbesc din locuinţa personajului.

Şi-a pierdut încrederea în oameni

Psihologii spun că acest tip de individ a fost decepţionat de cei din jur sau chiar de cei apropiaţi, pierzându-şi astfel încrederea în oameni. Din acest motiv, el îşi redirecţionează afecţiunea, grija şi compasiunea spre animale.

Îl veţi auzi adesea susţinând că necuvântătoarele au un ataşament necondiţionat şi sincer, tocmai pentru a-şi întări convingerea că oamenii nu sunt demni de încredere. Să-i ceri să renunţe la animale este ca şi cum semenii săi ar acţiona încă o dată împotriva lui. El trăieşte cu sentimentul că oamenii sunt răi.

Haita din apartament

Vasilica Petroşescu, o bătrână în vârstă de 76 de ani, din cartierul bucureştean Colentina, şi-a exasperat vecinii cu cei peste 20 de câini pe care-i adăpostea în apartament. Din cauza sărăciei în care trăia, bătrâna îşi ţinea animalele nemâncate cu zilele, astfel încât toate erau leşinate de foame, costelive şi pline de râie.

Gălăgia şi mirosul au devenit insuportabile pentru vecinii bătrânei. În urmă cu câteva luni - după ce reclamaţiile depuse la Poliţie, Primărie şi la Garda de Mediu au rămas fără rezultat -, oamenii s-au revoltat. Au ieşit toţi pe palier şi au somat-o pe femeie să renunţe la animale. Pentru a-şi spori şansele de reuşită, au chemat şi presa. „E o nenorocire. Locuinţa e plină de urina şi de fecalele animalelor nespălate şi nevaccinate care ţipă toată noaptea", declara atunci Gabriel Niţă pentru „Adevărul".

După ce la faţa locului a sosit şi un echipaj al Poliţiei Locale, vecinii au izbutit s-o convingă pe femeie să renunţe la câţiva dintre câini. Apoi au turnat, inutil, doi litri de clor la intrarea în locuinţa Vasilicăi Petroşescu pentru a mai domoli mirosul de urină şi de excremente.

Uneori nu se rezolvă nici cu tribunalul

Pe de altă parte, Diana Tămescu, în vârstă de 43 de ani, locatar într-un bloc din cartierul Drumul Taberei din Capitală, este o victimă a iubitorului exagerat de animale. „De-a lungul a doi ani, vecinul meu de apartament a crescut în casă 36 de câini! Mulţi mor de foame şi de boli, dar el continuă să aducă alţii şi alţii. Este un coşmar care nu se mai termină: mizerie, şobolani, mirosuri groaznice. Câinii nu sunt niciodată scoşi afară, aşa că-şi fac nevoile în casă", povesteşte femeia.

Diana Tămescu s-a chinuit doi ani să rezolve situaţia. Instituţiile statului, susţine ea, n-au făcut nimic. Asociaţia de proprietari a înaintat acţiune în justiţie împotriva vecinului de coşmar. Decizia instanţei a fost favorabilă asociaţiei, obligând pârâtul să evacueze câinii. Mai mult, acestuia i s-a interzis definitiv să mai crească patrupede în apartament.

Ce s-a întâmplat mai departe ne spune tot Diana Tămescu. „La mai puţin de o lună după evacuare, câinii au apărut din nou în apartamentul vecinului. Disperată, am chemat Poliţia, care a încheiat un proces-verbal şi a plecat. Am luat legătura cu executorul judecătoresc care a pus în aplicare sentinţa. Acesta ne-a spus că n-avem altă soluţie decât să-l dăm pe vecin din nou în judecată. Din păcate, nu cred că mai am puterea de-a mai trece încă o dată prin acest calvar."

"E o nenorocire. Locuinţa e plină de urina şi de fecalele animalelor nespălate şi nevaccinate care ţipă toată noaptea."
Gabriel Niţă
locatar în cartierul Colentina

"De-a lungul a doi ani, vecinul meu de apartament a crescut în casă 36 de câini! Mulţi mor de foame şi de boli, dar el continuă să aducă alţii şi alţii.Animalele nu sunt niciodată scoase afară, aşa că-şi fac nevoile în casă."
Diana Tămescu
locatar în cartierul Drumul Taberei

Profil: singuratic şi temător

Acest tip de personaj este avid de iubire şi, pentru că nu are curajul şi încrederea s-o investească în semenii lui, o proiectează spre animale, este de părere psihologul Keren Rosner.

„El investeşte animalele cu anumite trăsături sau caracteristici proprii umane. Auzim frecvent poveşti despre inteligenţa, puterea de-a înţelege sau loialitatea necuvântătoarelor care, în opinia lui, pot chiar depăşi manifestările umane. La o observaţie mai atentă, acest personaj este un singuratic, temător în a se confesa sau în a avea relaţii interumane bazate pe încredere. El îşi găseşte un rost în viaţă «colectând» tot felul de animale, şi ele singure şi nedorite", explică psihologul.

De cele mai multe ori, iubitorul de animale nu pricepe de ce vecinii se simt deranjaţi de patrupedele pe care le îngrijeşte. Mai ales când el declară răspicat că preferă compania animalelor.

„Dusă la extrem, această preocupare poate să reflecte chiar o problemă psihică. Nu discutăm despre cei care au un animal de companie de care pot să fie responsabili şi de care pot avea grijă. Este vorba de cei care nu păstrează echilibrul în relaţiile lor cu ceilalţi vecini, nu-şi respectă igiena locuinţei, nu au un comportament adecvat. Poate să fie vorba de un ataşament patologic, nefiresc pentru o persoană echilibrată", conchide Keren Rosner.

Cum desfiinţăm padocul vecinului

Sunt două modalităţi, din păcate ambele destul de solicitante, prin care vecinul iubitor de animale ar putea fi determinat să renunţe la menajeria din apartament. În primul rând, cu vorba bună, unde şansele de izbândă, deşi există, sunt minime. În concluzie, pentru a-l convinge trebuie pus accentul pe situaţia animalelor şi pe faptul că ele s-ar simţi mai bine într-un alt mediu, susţin specialiştii. „Ideal ar fi ca un astfel de vecin să fie mai mult integrat în viaţa comunităţii. Să fie mult mai căutat de ceilalţi vecini, să se simtă protejat, dorit, apreciat. Dacă cineva va reuşi să se apropie de un astfel de vecin, va descoperi o persoană sensibilă, avidă de a oferi şi de a primi afecţiune. Atunci, demersul de-al convinge să renunţe la animale ar putea avea succes", precizează Keren Rosner.

Amendă pentru lătrături

Dacă vorba bună eşuează, mai există calea legală. Primul pas: o reclamaţie la Poliţie care-i poate aduce o amendă vecinului iubitor de animale pentru tulburarea liniştii publice. Astfel, potrivit Legii nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, „constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte: tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 şi 8.00 şi 13.00 şi14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora". Amenda este cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.

De asemenea, o reclamaţie la asociaţia de proprietari poate avea efectul scontat. Potrivit Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, este interzisă deţinerea a mai mult de două animale într-un apartament de bloc. Chiar şi în cazul celor două, proprietarul trebuie să aibă toate documentele necesare.

În caz contrar, printr-o hotărâre a adunării generale a asociaţiei de proprietari, iubitorul de necuvântătoare poate fi obligat să renunţe la ele. În plus, asociaţia are dreptul legal de-a percepe o taxă pentru animalele de companie, valoarea acesteia fiind decisă de adunarea generală.

1.500 de lei este amenda maximă pe care o poate primi vecinul iubitor de animale pentru tulburarea liniştii publice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite