Întâlnirea cu părinţii, războiul rece al cuplului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăciunul este unul dintre momentele din an când întâlnirea cu părinţii partenerului nu mai poate fi evitată
Crăciunul este unul dintre momentele din an când întâlnirea cu părinţii partenerului nu mai poate fi evitată

Momentul-cheie al oricărei relaţii este întâlnirea cu potenţialii socri. Fără pregătire, totul se transformă în haos, mai ales dacă evenimentul are loc de Sărbători.

Întâlnirea cu părinţii partenerului nu este niciodată uşoară, dar nu trebuie privită nici ca în filmul „Meet the Fockers" - „Un socru de coşmar". Cei care se întâlnesc cu potenţialii socri de Sărbători trebuie să fie atenţi să nu depăşească unele graniţe: prea multă dragoste strică, lipsa de comunicare poate să aducă o notă proastă, iar ipocrizia dă naştere unor conflicte ulterioare. Şi asta pentru că o relaţie potrivită cu părinţii partenerului şi o primă întâlnire de succes sunt la fel de importante ca şi prima ieşire în oraş ca şi cuplu.

Conform psihologului ­Keren Rosner, momentul potrivit al unei astfel de întrevederi este „atunci când relaţia de cuplu este una serioasă şi partenerul reprezintă o opţiune pe termen lung. Nimeni nu garantează că aşa va fi, dar atunci când există această convingere, întâlnirea cu părinţii este esenţială".

Studiile arată că un partener ideal îşi face temele înainte. Tensiunea din aer e însă inevitabilă, dar este esenţial ca cei în cauză să-şi facă o minimă documentare înainte să pornească la „război". Ce te faci dacă părinţii îl apreciază pe George Bush, iar tu îl consideri un politician prost? Taci de dragul unei întâlniri liniştite sau îţi susţii punctul de vedere ca la un talk-show?

Fără pregătire, se instalează haosul

„Fiecare partener trebuie să fi vorbit înainte cu părinţii, să fi făcut o prezentare a omului din viaţa lor şi asupra intenţiilor sale", susţine psihologul Keren Rosner.

Şi totuşi, lucrurile nu stau mereu ca pe hârtie. Andrei Ştefan (25 de ani), din Bucureşti, a rămas marcat în urma unei cine cu părinţii unei foste iubite, iar de atunci, spune el, „a căpătat alergie la evenimentele de acest tip". Băiatul mărturiseşte că acum trei ani avea o relaţie frumoasă de vreo cinci luni cu Adina. Prima descindere în casa părinţilor a fost într-o seară, pe nepregătite. „Normal că era ciudat. Nu adusesem nimic, nici măcar nu vorbisem cu mama ei prin telefon vreodată şi faţă în faţă nu am reuşit să schimbăm prea multe cuvinte, deşi ştiam că de Crăciun urma să venim la ea pentru cina festivă", spune tânărul.

Întâlnirea oficială, cea de Crăciun, a fost la fel de dezastruoasă. „Normal că ea m-a sfătuit ce să aleg drept cadou. Tatălui i-am luat o sticlă de vin, iar mamei, un set de ceşcuţe. Mie mi se părea exagerat, dar măcar am evitat coşurile lipsite de personalitate de prin hipermarketuri", povesteşte Andrei.

Părinţii, parte esenţială a cuplului

La masă însă, gusturile fiecăruia se discută. Comunicarea a fost dificilă, mai ales că tânărul nu împărtăşea nici măcar preferinţele culinare ale potenţialilor socri. „A trebuit să mă adaptez. Problema a apărut când mi-au pus în faţă o ciorbă cu o bucată de carne imensă în faţă. Până la urmă am zis că nu pot mânca şi am primit o privire tare stranie de la taică-său", explică el.

Momentul l-a marcat. „În mare parte a fost rezonabil, dar mi se par în continuare cele mai crunte experienţe posibile. Pentru că habar n-ai cine sunt oamenii aceia. Nu îţi permiţi glumele pe care ea te lasă în mod normal să le faci. Totul e de o falsitate dubioasă pe care o simţim cu toţii, şi despre care nu dorim decât să se termine mai repede", spune tânărul.

În ciuda reticenţelor tinerilor, părerea părinţilor este foarte importantă în cuplu, iar aceste întâlniri sunt primul pas către o relaţie cât mai plăcută cu aceştia. „În cuplu este important ca partenerul să fie acceptat de ­către oamenii importanţi din viaţa ta. Când cineva se simte acceptat, confortabil, şi lasă timiditatea la o parte, va avea o altă dispoziţie, iar gazda îl va privi cu alţi ochi", susţin psihologii.

„Ştiu că am 25 de ani şi că va trebui să mai trec prin experienţele astea, dar mie-mi place să fiu judecat pentru ceea ce sunt în relaţia cu fata pe care o iubesc. De asta nu suport femeile care au o relaţie foarte strânsă cu părinţii, pentru că mă constrâng şi pe mine", explică Andrei.

Specialiştii consideră însă că un cuplu care are ceva vechime în relaţie şi evită totuşi aceste interacţiuni sau nu le apreciază în mod special nu are intenţii solide şi serioase pentru viitor.

Cum să impresionezi din prima

- „Descinderea" la partener acasă, indiferent dacă este de Sărbători sau în mod normal, înseamnă trecerea printr-un filtru strict. Chiar dacă nu vor avea parte de o atitudine negativă, prima întâlnire contează. Iată câteva sfaturi oferite de site-ul artofmanliness.com.

- Îmbracă-te elegant. Nu trebuie să fii la patru ace, dar cel mai important pentru părinţi este să ai haine călcate, deoarece dă dovadă de responsabilitate şi maturitate.

- Salută cu încredere. Când intri în casa părinţilor dă noroc cu amândoi, priveşte-i în ochi şi zâmbeşte. Nu trebuie să strângi mâna prea tare, dar nu da dovadă de moliciune.

- Implică-te în conversaţii. Curiozitatea le va spune că eşti interesat de ei şi, în plus, oricine este onorat să-şi povestească viaţa. În orice caz, evită subiectele sensibile.

- Despărţirea contează. Chiar dacă te-ai comportat exemplar în timpul cinei şi discuţiilor, fii atent, salută cu încredere şi oferă-ţi disponibilitatea de a mai face o vizită în viitorul apropiat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite