Infecţiile încetinesc dezvoltarea creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Genetica şi educaţia sunt factorii care au cea mai mare influenţă asupra IQ-ului unei persoane. Cercetătorii americani susţin însă că există şi alte elemente care pot determina în aceeaşi măsură inteligenţa noastră, potrivit ­livescience.com.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Mexico au analizat timp de mai mulţi ani IQ-ul mai multor persoane din SUA şi au ajuns la concluzia că bolile şi infecţiile au un efect major asupra felului în care funcţionează creierul uman. În general, oamenii folosesc o cantitate mare de energie pentru a avea o eficacitate mare a creierului, iar apariţia unei boli face ca energia să nu mai fie la acelaşi nivel şi astfel inteligenţa are de suferit. „Bolile infecţioase distrug o mare parte din energia de care are nevoie un creier în dezvoltare. De aceea, acestea sunt principalele cauze ale variaţiilor în cazul IQ-ului", a declarat cercetătorul Christopher Eppig.

Studii anterioare, coordonate de acestea, au demonstrat că nivelul de inteligenţă diferă pe Glob, iar aceste variaţii sunt determinate de mai mulţi factori. Noile descoperiri vin să explice acest lucru. „Statele cu cele mai mici niveluri medii ale IQ-ului, aflate în regiunea deşertului Sahara, au şi cele mai mari probleme cu bolile infecţioase", spun cercetătorii. În aceste condiţii, cred ei, nivelul IQ-ului este greu de schimbat la nivel global, însă noile concluzii ale studiilor ar putea ajuta autorităţile să ia măsuri mai eficiente. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite