Ierni mai grele din cauza încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii apreciază că întreaga calotă glaciară ar putea dispărea până în 2060
Cercetătorii apreciază că întreaga calotă glaciară ar putea dispărea până în 2060

Topirea calotei glaciare din Oceanul Arctic ar putea provoca ierni mai aspre şi cu mai multă zăpadă în Europa, America de Nord şi China, arată un studiu al unei echipe de cercetători chinezi şi americani.

Oamenii de ştiinţă au studiat topirea gheţii între 2006 şi 2007 şi au ajuns la concluzia că există o legătură directă între topirea calotei arctice şi cantitatea de precipitaţii din timpul iernii, relatează BBC. De asemenea, în timpul anotimpurilor reci din ultimii doi ani, emisfera nordică a înregistrat cele mai mari cantităţi de zăpadă căzută.

29,4% din calota arctică a dispărut

Datele culese din 1979, de când au început observaţiile prin satelit, până în 2010 arată o diminuare cu 1 milion de kilometri pătraţi a suprafeţei gheţii din Oceanul Arctic în perioada toamnei. Acest lucru înseamnă o micşorare cu 29,4% în fiecare an, arată Mediafax.

Procesul a fost explicat de către cercetătorii de la „Proceedings of the National Academy of Sciences", cei care au realizat studiul. Dacă Oceanul este acoperit de mai puţină gheaţă în timpul toamnei, eliberează mai multă căldură, care ajunge în atmosferă şi creşte temperaturile acesteia. În acest mod, se reduce diferenţa de temperatură dintre zona arctică şi cele sudice, apropiate Oceanului Atlantic. Ca o consecinţă, echilibrarea diferenţelor de temperatură reduce puterea curentului de nord, care aducea în mod normal o vreme mai caldă şi mai ploioasă în Europa.

Schimbări dramatice din 2016

În plus, cercetătorii au descoperit că un Ocean Arctic topit produce mai multă evaporare, aceasta făcând aerul mai umed, apa suplimentară ajungând în nori şi aducând ninsori abundente. Cercetătorii sunt îngrijoraţi de faptul că gheaţa din Oceanul Arctic va dispărea pentru totdeauna în perioada cuprinsă între 2016 şi 2060. Acest lucru i-a făcut pe specialişti să spună că iernile următoare vor fi mult mai friguroase şi cu mai multe precipitaţii în Europa.

„Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheţurilor din Oceanul Arctic este legată de schimbări în circulaţia aerului în emisfera nordică în timpul iernii", a încheiat Judith Curry, preşedintele Şcolii de Ştiinţe Atmosferice şi ale Pământului a Institutului de Tehnologie din statul
Georgia (SUA). 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite