Hrana „eco“, doar mai scumpă, nu şi mai sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele organice costă cu până la 30% mai mult comparativ cu celelalte
Produsele organice costă cu până la 30% mai mult comparativ cu celelalte

Alimentele organice nu sunt mai hrănitoare comparativ cu cele convenţionale, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford (SUA) au revizuit rezultatele a aproximativ 200 de studii în ceea ce priveşte avantajele alimentelor organice şi ale celor convenţionale asupra sănătăţii şi au descoperit că nu există nicio diferenţă notabilă între conţinutul nutritiv al acestora.

În cadrul cercetării, publicate de „Annals of Internal Medicine", au fost analizate 17 studii comparative vizând evoluţia sănătăţii oamenilor care au consumat alimente organice şi 223 de studii care comparau nivelurile de substanţe nutritive, bacterii, ciuperci şi pesticide în mai multe mâncăruri (inclusiv fructe, legume, cereale, carne, lapte şi ouă). Rezultatele au arătat că fructele şi legumele conţineau niveluri similare de vitamine, iar laptele - acelaşi nivel de proteine şi de grăsimi.

Profesorul Alan Dangour, din cadrul Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, a declarat: „Consumatorii optează pentru alimentele organice din nenumărate motive, însă acest studiu arată faptul că nu există diferenţe convingătoare între alimentele organice şi cele convenţionale în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi şi beneficiile asupra sănătăţii".

Dr. Crystal Smith-Spangler, autorul principal al ultimei revizuiri, a declarat că oamenii aleg hrana organică fie pentru a proteja mediul, fie pentru că se gândesc la binele animalelor. De aceeaşi părere este şi Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, care spune că „studiul nu face decât să certifice cercetările anterioare". „Din punctul meu de vedere, nu există diferenţe semnificative între cele două tipuri de alimente. Recomand însă alimentele organice femeilor însărcinate şi celor care alăptează", spune medicul.

„Concluziile sunt greşite"

Analiza cercetătorilor americani naşte însă controverse în lumea ştiinţifică. Specialiştii englezi din cadrul organizaţiei „Soil Association" spun că rezultatele studiului sunt greşite şi că oamenii de ştiinţă americani nu au dispus de echipamentele necesare pentru a evidenţia diferenţele reale. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, spune că, într-adevăr, produsele din agricultura ecologică sunt mai bogate din punct de vedere nutriţional, comparativ cu cele convenţionale, ele fiind realizate fără utilizarea substanţelor chimice şi fără a fi modificate genetic.

Studii anterioare au arătat că fructele şi legumele ecologice conţin cu până la 40% mai mulţi antioxidanţi (substanţe care ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă) şi au un nivel mai ridicat de minerale esenţiale, precum fierul sau zincul. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de profesorul Carlo Leifert, expert în alimentaţie organică din cadrul Universităţii din Newcastle, Marea Britanie.

"Din punctul meu de vedere, nu există diferenţe semnificative între cele două tipuri de alimente.''
Corina Zugravu medic nutriţionist

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite