Hărţile stereotipurilor naţionale din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe reprezentări geografice ale bătrânului continent, în care fiecare ţară este etichetată conform unor prejudecăţi larg răspândite, fac senzaţie pe internet. Şapte hărţi care prezintă Europa aşa cum este văzută de americani, francezi, germani, italieni, bulgari, britanici şi homosexuali au atras o jumătate de miliard de vizualizări.

Un grafician din Bulgaria, care trăieşte în prezent la Londra, a reuşit să facă senzaţie pe internet după ce a postat o serie de hărţi care ilustrează stereotipurile care circulă în diverse state europene, dar şi în Statele Unite ale Americii despre naţionalităţile bătrânului continent. Yanko Ţvetkov a etichetat fiecare ţară conform prejudecăţilor, relevă „The Daily Telegraph".

Citiţi şi:

România, cuprinsă de virusul kitsch-ului

România este percepută de americani drept „Ţara lui Dracula", francezii ne consideră drept „fraţii săraci", Germania vede în România „Ţinutul Vampirilor", italienii ne consideră „hoţi", bulgarii, „vecinii săraci", britanicii, „imigranţi", iar homosexualii ne încadrează la „triburi
homofobe".

Dar nici alte state nu sunt mai bine văzute. Potrivit americanilor, de pildă, Rusia este sinonimă cu „comuniştii", francezii sunt „oameni urât mirositori", iar germanii pot citi în dreptul ţării lor „pornografie". Zona Mediteranei nu este altceva, în viziunea celor din Statele Unite, decât „o piscină". Turcia (Turkey, în engleză, cuvânt care înseamnă şi curcan) este echivalentul unei mese bogate de Ziua Recunoştinţei, în care preparatele din această pasăre reprezintă felul principal.

De la amuzament la senzaţie

Britanicii au şi ei propria viziune asupra Europei. Continentul în sine este perceput ca „Maleficul Imperiu Federal al Europei". Irlandezii sunt „ticăloşi", iar Turcia primeşte eticheta „Nicio masă pe bază de carne de porc". Cei din Marea Britanie îi percep pe italieni drept oameni bronzaţi, cu părul grizonat, iar în Peninsula Iberică văd o zonă în care este nevoie de creme de protecţie solară.

Bulgarul Yanko Ţvetkov, în vârstă de 33 de ani, spune că i-a venit ideea să creeze prima hartă din serie anul trecut, în timpul discuţiilor aprinse între Ucraina şi Rusia pe tema gazelor. În această primă hartă, intitulată „Unde trăiesc", Rusia este calificată drept „Imperiul
Paranoic al Petrolului", iar ucrainienii sunt catalogaţi ca „hoţii de gaze".

„Am creat prima hartă în 2009 deoarece, la acea vreme, Europa se confrunta cu o criză energetică. Am făcut-o doar pentru a-mi amuza prietenii, dar când am postat-o pe website, atât de mulţi oameni au fost încântaţi încât m-am decis să mă concentrez pe a trasa stereotipurile din zone diferite ale Europei", a declarat Ţvetkov. „Am fost foarte surprins. Chiar nu mă aşteptam la un asemenea impact", a conchis acesta.

Vikingii, un brand puternic

Danemarca este asociată cu vikingii de majoritatea europenilor ale căror prejudecăţi sunt reprezentate grafic. Doar britanicii şi americanii nu percep într‑un mod anume spaţiul geografic al acestei ţări.

Europa în viziunea francezilor

image

Europa în viziunea italienilor

image

Europa în viziunea germanilor

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite