Hacker miliardar, arestat pentru piraterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul site-ului megaupload.com, Kim Dotcom, a fost reţinut de autorităţile din Noua Zeelandă, fiind acuzat de fraudă şi de încălcarea drepturilor de autor.

Autorităţile neozeelandeze, ajutate de către FBI, l‑au arestat la finalul săptămânii trecute pe fondatorul site‑ului de file sharing megaupload.com, Kim Schmitz (38 de ani), cunoscut drept Kim Dotcom.

Misiunea poliţiei a luat dimensiuni impresionante: un elicopter a survolat moşia excentricului hacker, în timp ce 70 de poliţişti percheziţionau domeniul. În plus, pentru a-l reţine pe Dotcom, oamenii legii au fost nevoiţi să taie seiful în care se ascunsese bărbatul. Împreună cu acesta, au mai fost arestaţi şi şapte membri ai reţelei numite de către anchetatori „Mega Conspiracy".

De asemenea, poliţiştii au pus sechestru pe 20 de maşini de lux, au blocat conturile lui Dotcom, iar acum se pregătesc să-l extrădeze pe acesta în SUA, unde va trebui să răspundă acuzaţiilor de fraudă şi de încălcare a drepturilor de autor, infracţiuni pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

Venit de 32 de milioane de euro pe an

Site-ul megaupload.com funcţiona ca un „seif" online, unde utilizatorii îşi stocau fişierele electronice de dimensiuni mari şi le trimiteau prietenilor. Acest lucru a degenerat într-o modalitate de a „depozita" filme, muzică şi cărţi piratate pe serverele din Hong Kong. Spre deosebire de platformele de tip torrent, Megaupload avea susţinerea unor celebrităţi cu care Dotcom a intrat în contact: Alicia Keys, Kanye West sau Kim Kardashian, care erau fani ai platformei bărbatului originar din Germania.

Potrivit anchetatorilor, deţinătorii drepturilor de autor au înregistrat pierderi de 322 de milioane de dolari (250 de milioane de euro) din cauza site-ului, iar Kim Dotcom şi echipa sa au câştigat 113 milioane de dolari (87 de milioane de euro) din publicitate şi conturi „premium" (care permiteau descărcări mai rapide).

Venitul personal al fondatorului a fost de 32 de milioane de euro în 2010. Suma venea din site-urile „Mega", dar şi din platforma partypoker.com, unul dintre cele mai mari site-uri de jocuri de noroc online din lume. Gruparea de hackeri Anonymous a reacţionat în urma acţiunilor poliţiei neozeelandeze şi a atacat şi blocat site-ul companiei Universal Music şi pe cel al Departamentului de Justiţie din SUA.

Excentric şi  arogant

Povestea demnă de un film a lui Kim Schmitz - Dotcom a început la nouă ani, odată cu primul calculator deţinut, când a început să copieze jocuri şi să le vândă prietenilor.

Pentru a se distra, adolescentul Kim spărgea serverele NASA, ale Pentagonului sau ale marilor bănci, reuşite cu care s-a mândrit mai târziu fără rezerve. Această „distracţie" i-a adus prima condamnare, în 1998, fiind salvat de la închisoare de o slujbă ca expert de securitate online pentru o firmă de specialitate.

Periplul  său în afara gratiilor nu a ţinut mult. În 2002, pe atunci sub numele de Kim Schmitz, bărbatul a cumpărat acţiuni la o firmă online, a promis că va investi milioane pentru a creşte valoarea acestora, iar apoi le-a vândut şi a fugit în Thailanda, de unde a fost extrădat în ţara natală şi condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă.

În 2004, Schmitz şi-a schimbat numele de familie în Dotcom (.com) şi a plecat în Noua Zeelandă, unde şi-a pus pe picioare afacerea Megaupload, care mai conţinea şi un site de fişiere video - megavideo.com şi unul de pornografie - megaporn.com.

Intenţiona să devină unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe Planetă. De ce? „Pentru că sunt mai deştept decât Bill Gates", spunea, arogant, Dotcom. Firmele de analiză a traficului de pe internet au oferit cifre uluitoare: 4% din traficul total al internetului era acaparat de Megaupload, care a devenit la un moment dat al 13-lea site ca număr de vizitatori unici. 

Sprijin politic pentru Dotcom

Rick Falkvinge este fondatorul primului partid care susţine „file sharing-ul" ilegal şi pirateria pe internet. Conform „The Observer", suedezul a avut ideea în 2006, iar trei ani mai târziu partidul câştiga primele locuri în Parlamentul European, cu ajutorul alegătorilor tineri.

Falkvinge a declarat că arestarea lui Kim Dotcom a fost ilegală, deoarece acesta nu a subminat veniturile artiştilor. „Venitul mediu al artiştilor a crescut cu 66%, iar 28% din ei trăiesc numai din vânzări. Pe o piaţă funcţională, ei ar dispărea", a declarat suedezul. Rick Falkvinge consideră că politicienii piraţi pot fi următoarea „mişcare verde".

6 milioane de euro a donat Kim Dotcom statului neozeelandez pentru a primi permis de şedere.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite