Gustul plăcut al Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Năut picant cu roşii
Năut picant cu roşii

Gospodina iscusită are oaspeţi la dejun şi pune în scenă iute un spectacol cu gust bun. Pregătit de-amfitrioană, e mai mult decât o hrană: e un prânz plin de surprize cu mâncare indiană.

După ce vizitatorii înghit totul, elegant, sting cu băuturi alese focul din năut picant. Băieţelul gospodinei, de curând adus acasă, e atras în conversaţii de adulţii de la masă. Luat la întrebări directe de „instanţa" curioasă, dă răspunsuri de copil, cum se spune, „dă din casă". Încântat că toţi ascultă, el depune mărturie: „Tati-a zis că mami este guru în bucătărie!".

Năut picant cu roşii

Dificultate: mică.
Număr de porţii: 4

Ingrediente:

200 g năut din conservă
1 ceapă potrivită
1 roşie mare
1 ardei iute verde
1 lingură pastă de ghimbir cu usturoi
1 linguriţă pastă de roşii
1 linguriţă seminţe de chimen
1 praf boia de ardei iute roşu
1/2 linguriţă pulbere de coriandru
1 praf de curcuma
1/2  linguriţă chimen măcinat
2 linguri ulei
sare

Preparare

1 Se încinge uleiul, se adaugă seminţele de chimen, amestecând mereu, până încep să sfârâie. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul iute tăiat felii subţiri şi se călesc până se înmoaie.

2 Se adaugă roşia fără pieliţă tăiată mărunt, pasta de usturoi cu ghimbir, pasta de roşii, restul de condimente, sare, după gust, şi se lasă la fiert 10 minute.

3 Se adaugă năutul scurs bine de zeamă şi se lasă să dea în câteva clocote. La sfârşit, se poate asezona cu două-trei picături de zeamă de lămâie. Se serveşte imediat, cu pâine indiană sau cu orez fiert.

Curry indian cu pui

Dificultate: mică.
Număr de porţii: 4


Ingrediente:

1 piept de pui mare
1 lingură ulei
2 cepe mari
1 lingură ghimbir proaspăt, tocat mărunt sau ras
2 căţei de usturoi zdrobiţi
2 linguriţe pudră de curcuma
1 linguriţă praf de curry
350 ml pulpă de roşii
250 ml lapte de cocos
5 cuişoare
3 seminţe de cardamon
1 baton de scorţişoară
sare
piper

Pentru sosul marinat

200 ml smântână
2 linguri zeamă de lămâie
1 praf de scorţişoară

Preparare

1 Se amestecă, într-un castron, smântâna cu zeama de lămâie şi praful de scorţişoară. Se porţionează pieptul de pui, se pudrează cu puţină sare şi se aşază în sosul de smântână, având grijă să fie bine acoperit. Se lasă la marinat circa două ore.

2 Se scoate carnea din sos, se scurge de sosul în care a fost marinată şi se prăjeşte în uleiul bine încins, pe toate părţile, având grijă să nu se rumenească, apoi se scoate deoparte.

3 În locul cărnii, se călesc ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi ghimbirul mărunţit. Când încep să-şi schimbe culoarea, se adaugă pudra de curcuma şi de curry.

4 Se reintroduce carnea, se adaugă pulpa de roşii, laptele de cocos, cuişoarele, seminţele de cardamon, batonul de scorţişoară, sare şi piper, după gust, şi se lasă la fiert 20 de minute, la foc mic. Se serveşte cald.

Jalebi, covrigeii indieni

Dificultate: mică.
Număr de porţii: 6

Curry indian cu pui
Jalebi, covrigeii indieni

Ingrediente:

300 g făină
200 g iaurt
1 praf de şofran
1 portocală
1 linguriţă unt topit
1 lingură zahăr pudră
ulei pentru prăjit

Pentru sirop

250 g zahăr
100 ml apă
1 lămâie

Preparare

1 Se amestecă iaurtul cu făina, coaja rasă de portocală, untul, zahărul pudră, şofranul şi un praf de sare până se obţine un aluat mai gros decât cel de clătite. Se lasă peste noapte la frigider.

2 A doua zi se pune aluatul într-un poş şi se formează covrigei ca în imagine, direct într-o tigaie cu ulei încins. Se scot covrigeii pe o farfurie cu şerveţele de hârtie ca să absoarbă surplusul de ulei.

3 Se pun zahărul şi apa într-un ibric pe foc şi se fierb până se obţine un sirop gros ca mierea. La final se adaugă câteva picături de lămâie. Se trece fiecare covrigel prin siropul răcit, apoi se scot toţi pe un platou.



Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite