Giganţii IT se luptă în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telefoane cu quad core şi ultrabook-urile sunt vedetele celui mai mare târg de electronice din lume, CES 2012.

Ediţia de anul acesta a Târgului de produse electronice CES (Consumer Electronic Show) 2012, care se va desfăşura în SUA între 10 şi 13 ianuarie, va marca prezentarea în premieră a unor gadgeturi care vor stabili trendul anului 2012. Cele mai multe lansări de anul acesta vor fi în categoria laptopurilor.

Astfel, marii producători vor să popularizeze ultrabook-urile, dispozitive mai subţiri, mai uşoare şi chiar mai puternice decât un laptop obişnuit. Practic, acestea au apărut în replică la mult-apreciatul MacBook Air de la Apple. Nevoia de dispozitive mai uşor de manevrat şi mai performante îi face pe analiştii de pe piaţa IT&C să afirme chiar că în 2012 vânzările de ultrabook-uri vor reprezenta 50% din numărul total de laptopuri vândute la nivel mondial. Cifra este chiar mai optimistă decât estimările reprezentanţilor Intel, care susţin că doar 40% din unităţile vândute vor fi ultrabook-uri.

Printre producătorii care vor aduce asemenea dispozitive la CES se numără HP, Lenovo, Dell sau Asus. Dezavantajul în acest moment este preţul lor prohibitiv, dar analiştii consideră că, odată cu eliminarea monopolului Apple, preţurile vor coborî treptat până la o medie de 550 de euro.

Accent pe mobilitate

Vedete la CES vor fi şi tabletele. Peste 50 de milioane de astfel de gadgeturi au fost vândute în primele trei trimestre ale anului trecut, 2011 fiind denumit din acest motiv „anul tabletelor". Site-urile de specialitate vorbesc despre o „invazie" de tablete low-cost la CES 2012. Acestea vor opera cu Android, reducând astfel costul final. Nu doar marii producători sunt implicaţi în lansările din această săptămână, ci şi ONG-urile.

De pildă, organizaţia „One Laptop per Child" - „Un laptop pentru fiecare copil" - va lansa o tabletă la preţul de doar 80 de euro. Aceasta este destinată consumatorilor din ţările slab dezvoltate. Gadgetul va avea un ecran de 8 inci, o memorie internă de maximum 1 GB şi va rula pe Android sau pe Linux. Până acum, ONG-ul a avut nenumărate campanii în ţările sărace. De exemplu, în Rwanda „One Laptop per Child" a oferit 120.000 de asemenea dispozitive.

Alte lansări aşteptate

Nemţii de la Kupa vor prezenta X11, o tabletă cu sistem de operare Windows 7, dar care va putea rula pe Windows 8 în momentul când Microsoft va lansa acest software. De asemenea, Toshiba va aduce cea mai subţire tabletă de pe piaţă. Regza AT700 a fost lansată deja în Japonia şi are o grosime de 7,7 milimetri, o greutate de 558 de grame şi va costa aproximativ 600 de euro.

Nici telefoanele inteligente nu vor fi absente de la târg. Conform engadget.com, anul acesta vedete vor fi telefoanele quad core - adică dotate cu procesor cu patru nuclee -, ecranele HD şi camerele foto de 12 mega-pixeli. De asemenea, multe vor fi dotate cu NFC, sistemul prin care se doreşte înlocuirea plăţilor cash prin transformarea smartphone-ului în card de plăţi.

Un test va avea de trecut şi Sony, care va lansa primul telefon produs după ce a achiziţionat întreaga divizie Ericsson. Sony Ericsson Xperia Arc HD va fi un dispozitiv de 4,3 inci, cu procesor dual core, care va concura cu cel mai subţire telefon de pe piaţă, Droid Razr de la Motorola. Aceştia din urmă, ar putea lansa Droid 4, versiunea cu tastatură integrală a Razr. Nokia, pe de altă parte încearcă să pătrundă pe piaţa americană cu varianta îmbunătăţită a Lumia 800. Astfel, Lumia 900 va avea un procesor de 1,4 Ghz, conexiune 4G şi un ecran de 4,3inci.  

Televizoare ultrasubţiri

LG, Sony şi Toshiba vor avea şi alte surprize pentru împătimiţii de tehnologie. Cum atenţia consumatorilor se îndreaptă tot mai mult către accesibilitate, smart TV-urile par a fi răspunsul marilor producători.

Astfel, LG va prezenta primul dispozitiv OLED cu diagonală de 1,39 de metri, capabil să redea conţinut 3D, în timp ce Sony va veni în întâmpinarea pasionaţilor de PlayStation cu un monitor 3D de 61 de centimetri. Astfel, cu ajutorul ochelarilor speciali, jucătorii vor vedea două imagini diferite în cele două jumătăţi ale ecranului. De asemenea, Toshiba va agita piaţa televizoarelor tridimensionale, cu un gadget pentru care nu mai este necesară purtarea unor ochelari speciali.

Marele absent de la confruntarea giganţilor IT&C va fi Apple, reprezentanţii companiei fiind singurii jucători importanţi de pe piaţă care nu s-au lăsat antrenaţi în calendarul niciuneia dintre cele 45 de ediţii de până acum ale târgului. De asemenea, potrivit „Time", nici Microsoft nu va atrage atenţia la CES, aceasta fiind probabil ultima participare a gigantului IT la eveniment.

Hârtia impermeabilă

Firma P2i va prezenta la târgul din Las Vegas o substanţă care, aplicată pe orice suprafaţă, o poate face pe aceasta impermeabilă. Compania i-a demonstrat deja eficienţa cu ajutorul unui şerveţel pe care l-a introdus în apă după ce a fost stropit cu substanţă. Tehnologia poate fi folosită pentru a produce gadgeturi rezistente la apă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite