„Gagici la orizont“, aplicaţia cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicaţia descoperă fetele din barurile pe lângă care trece utilizatorul şi poate să le surprindă în ipostaze nedorite
Aplicaţia descoperă fetele din barurile pe lângă care trece utilizatorul şi poate să le surprindă în ipostaze nedorite

Un program care acţionează ca un motor de căutare, „Girls Around Me“, a aruncat internetul în aer din cauza problemelor de intimitate pe care le ridică.

Aplicaţia pentru telefoanele inteligente şi pentru tablete, „Girls Around Me", a devenit foarte repede cel mai controversat program de pe internet. Astfel, softul permitea utilizatorilor să se conecteze la contul lor de Foursquare, un site de localizare în spaţiu, şi descoperea femeile care sunt în barurile din împrejurime şi care anunţaseră pe Foursquare acest lucru. Programul era gratuit, dar pentru îmbunătăţirea performanţelor căutărilor, oamenii trebuiau să plătească un dolar.

Controversa a apărut din cauza faptului că softul a fost considerat un pericol la adresa intimităţii, deoarece deschidea drumul către hărţuirea femeilor. Apariţia aplicaţiei a însemnat şi un semnal de alarmă în privinţa protejării datelor distribuite pe internet.

„Haideţi să hărţuim femei"

Pe lângă conectarea la contul de Foursquare, „Girls Around Me" se conecta şi la Facebook. În plus, programul colecta date chiar şi după închiderea sa, rămânând în permanenţă în legătură cu serverele online.

Curând, au început să apară şi criticile. Profesorul universar de la Standford (SUA), Elizabeth Stark, a scris în „The New York Times" că aplicaţia are nevoie de prea multe informaţii pentru a funcţiona. „«Girls Around Me» ar putea fi redenumită cu uşurinţă, «haideţi să hărţuim femei»", este de părere Stark. Ea a avertizat totuşi că orice program de acest fel funcţionează doar cu acordul utilizatorilor.

Deşi reţelele sociale au setările standard foarte permisive, acestea pot fi modificate pentru a conserva intimitatea. De asemenea, site-ul „Cult of Mac" a avertizat că aplicaţia ridică la fileu faptul că utilizatorii de Facebook şi Foursquare trebuie să sondeze foarte bine preferinţele lor pe site, pentru a nu lăsa prea multe informaţii să se „scurgă", iar apoi să fie folosite de aplicaţii asemănătoarea celei în cauză.

Răspunsul producătorului

Ca răspuns la acuzaţiile apărute pe internet, purtătorul de cuvânt de la Foursquare a declarat că aplicaţia încalcă regulile site-ului şi au contactat producătorul softului, iFree (cu sediul în Rusia), pentru a închide legăturile cu platforma de geolocalizare. Cu toate acestea, 70.000 de oameni au descărcat programul deja.

Aplicaţia a fost îndepărtată de pe magazinul online Apple, iTunes. Într-o declaraţie de presă pentru „Wall Street Journal", reprezentanţii iFree au declarat că sunt doar un ţap ispăşitor în chestiunea intimităţii pe internet. Cu toate acestea, pericolul programului venea din faptul că este practic un motor de căutare pentru persoane, lucru greu de făcut cu un simplu cont de Facebook sau Foursquare.

În plus, consideră cei de la „Cult of Mac", deşi programul se foloseşte de date publice de pe Facebook sau Foursquare, iar utilizatorii cu aplicaţia instalată în telefon nu sunt anonimi, fetele descoperite nu ştiu că sunt căutate şi „vânate" de către bărbaţi.  

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite