Gafe extraordinare cu ochelari de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ochelarii de soare nu mai sunt demult un accesoriu medical, ci unul care ţine de modă. Însă mulţi gafează în modul cel mai ridicol, purtându-i în cele mai nepotrivite locuri.

Odată cu apropierea verii, ochelarii de soare devin un accesoriu obligatoriu pentru fiecare persoană. Preferabil ar fi ca aceştia să funcţioneze, în principal, ca o protecţie împotriva razelor ultraviolete, periculoase pentru ochi în această perioadă, dar mulţi oameni îi aleg doar pentru aspectul lor. Astăzi, ei sunt un simbol social, un accesoriu de modă, dar şi un prilej pentru gafe.

Primii ochelari fumurii produşi în masă au fost realizaţi în 1929, de americanul Sam Foster. El a început să-şi vândă produsele pe plaja din oraşul Atlantic City. Evoluţia ulterioară a schimbat percepţia asupra ochelarilor de soare: actorul James Dean a început să poarte celebrii „Wayfarer" de la Ray Ban, Jacqueline Kennedy a „brevetat" ochelarii de soare extrem de mari, care-i ascundeau ochii, iar, de curând, rapperul Kanye West a promovat ochelarii care nu mai au lentile, ci nişte rame fără niciun scop practic.

În România, vedetele au abordat ochelarii de soare ca accesoriu obligatoriu, indiferent dacă sunt înăuntru sau afară. Politicianul Corneliu Vadim Tudor a făcut un brand din ochelarii uriaşi, iar Cristi Borcea, şeful de la Dinamo, este un simbol al prostului gust şi al urmelor de bronz făcute de ochelari. Nici Liviu Vârciu, realizatorul emisiunii „Roata Norocului" de la Kanal D,  nu a evitat gafele în privinţa ochelarilor de soare. Acum două săptămâni, el a participat la o emisiune având la ochi un astfel de accesoriu, cu lentile negre, deşi era într-un studio TV şi nu afară în curte.

Simbol cultural

Ca simbol cultural, ochelarii de soare sunt asociaţi cu misterul şi celebritatea. Potrivit profesoarei americane Lucy Collins, specializată în studiul modei  la New York, „asociem ochelarii cu celebritatea mai ales din cauza fotografilor care urmăresc vedetele. Deoarece din ce în ce mai multe vedete încearcă să-şi găsească anonimitatea în spatele ochelarilor, aceştia au devenit chiar un simbol pentru celebritate. Iar în societatea noastră, orice este asociat cu acest concept devine o modă". De asemenea, pentru Collins, citată de site-ul ehow.com, ochelarii sunt o cortină de invizibilitate, care adaugă un element mistic. „Când nu-i vezi ochii cuiva, eşti intrigat şi sedus în acelaşi timp. Sunt un fel de mască. Practic, ei spun despre o persoană că vrea să pară mai puţin «citibilă»", a mai adăugat Collins.

Potrivit blogului the-uglytruth.com, care ironizează gafele stilistice ale oamenilor, „poţi arăta ca un idiot dacă porţi ochelari de soare când nu trebuie. Copiii înţeleg acest lucru. Ei se joacă probând ochelarii de soare ai părinţilor. Dar nu e o chestiune de a-i imita, ci doar de a-i parodia pe părinţi".



Ochelarii decorativi, periculoşi

Ochelarii de soare, mai ales în acest sezon, sunt obligatorii pentru protecţia împotriva razelor ultraviolete (UV). Acest lucru se realizează doar dacă ochelarii aleşi sunt de calitate şi nu au lentile decorative. Medicii spun că lentilele fără protecţie UV sunt chiar mai periculoase decât lipsa ochelarilor. În condiţii de lumină puternică, lentilele colorate determină mărirea pupilelor, iar radiaţile pătrund şi mai mult.

Specialiştii recomandă protecţia solară a ochilor după o perioadă de 10 minute de lumină intensă. Alegerea culorii poate fi dificilă, dar dacă se ia în considerare doar factorul medical, există câteva indicaţii. Lentilele maro filtrează radiaţiile albastre. Aceasta este culoarea ideală pentru sporturi în aer liber. Ochelarii galbeni îmbunătăţesc contrastul în zilele înnorate sau ceţoase, iar cei gri permit folosirea continuă, întrucât transformă uniform lumina şi respectă culorile naturale. Aceştia sunt recomandaţi la condus.

"Când nu-i vezi ochii cuiva, eşti intrigat şi sedus în acelaşi timp. Ochelarii de soare sunt un fel de mască.''
Lucy Collins profesor în studiul modei

Moda anului 2012

Pentru anul acesta, specialiştii în stil recomandă ochelarii îndrăzneţi, cu forme neobişnuite. Astfel, pe podiumurile de modă au apărut ochelari în formă de inimă, ovali sau în formă de romb. Cu toate acestea, nici ochelarii rotunzi nu sunt de evitat în acest sezon estival. De asemenea, alt trend pentru 2012 este reprezentat de ochelarii cu formă de ochi de pisică şi de ochelarii de soare sport, potriviţi pentru toată lumea.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite