GOLIAT, primul satelit românesc, va fi lansat în spaţiu luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul nanosatelit românesc, GOLIAT, care ar fi trebuit să fie lansat iniţial la 9 februarie, va fi lansat luni, 13 februarie, în intervalul orar 12.00 - 14.30.

GOLIAT se va afla la bordul rachetei Vega, care va decola de la baza Kourou, din Guiana Franceză, într-o misiune coordonată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). „Problema a apărut la centrul spaţial din Guiana Franceză, care este foarte aglomerat cu zboruri comerciale sau guvernamentale. În plus, alături de Vega, inginerii de acolo trebuie să opereze şi lansatoarele Ariane 5 şi Soyuz. Fereastra de zbor alocată pentru Vega s-a deschis pe 26 ianuarie şi se închide în prima jumătate a lui februarie. În aceste condiţii, data de 13 februarie este chiar la limită şi, dacă inginerii nu vor fi gata până atunci, lansarea se va amâna până în primăvară", scrie spacealliance.ro, care urmăreşte cu atenţie misiunea Goliat.

GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram, conceput şi dezvoltat de către Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră, scopurile acestuia nefiind prea măreţe, ci pur şi simplu de încercare.

Trei sisteme integrate

Satelitul va îndeplini trei funcţii de cercetare în spaţiu, având integrate sisteme specifice. Astfel, CICLOP este o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de trei megapixeli. Deşi aceasta pare mică, în spaţiu, camerele performante sunt foarte sensibile, după cum a declarat şeful Agenţiei, Marius Piso, iar o fotografie din spaţiu „călătoreşte" până la centrele de la Măgurele şi Mărişel (Cluj) în aproximativ o săptămână.

Al doilea sistem este Dose-N, un detector de radiaţii nucleare. Acesta are ca obiectiv măsurarea dozei totale de radiaţii în puncte multiple ale orbitei satelitului, pentru a caracteriza mediul de particule nucleare între 300 şi 1450 de kilometri atitudinii. Scopul misiunii îl reprezintă o mai bună cunoaştere a condiţiilor aşteptate pe orbită.

Ultimul sistem se numeşte SAMIS şi este un detector de micrometeoroizi. Miliarde de particule de praf cu dimensiuni de ordinul micrometrilor orbitează planete, iar SAMIS le va studia.

Dăm 2,1 de lei pe cap de locuitor pentru a fi în Agenţia Spaţială Europeană

GOLIAT va deveni funcţional la 30 de minute de la „înjectarea" pe orbită, începând să comunice cu centrele româneşti. Proiectul a fost realizat prin Planul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare, care a costat aproximativ 1,5 milioane de lei. Lansarea din Guyana este acoperită de către Agenţia Spaţială Europeană, dar România contribuie anual cu sume importante la aceasta. Astfel, pentru o lansare a unui satelit de un kilogram, în cadrul unei lansări multiple cum este cea a rachetei Vega, costă 100.000 de euro.

România a contribuit în 2011 cu aproximativ 5,7 milioane de euro la bugetul Agenţiei Europene, iar în 2012 suma va fi mai mare, de 7,4 milioane de euro, datorată creşterii venitului net. Practic, preţul pe cap de locuitor pentru activităţile ştiinţifice şi tehnologice ale Agenţiei Române sunt de 0,5 euro pe cap de locuitor.

Viaţa în spaţiu a obiectelor trimise de pe Terra este efemeră, iar GOLIAT va rezista 6 luni până când sisteme vor începe să se strice, iar orbita să nu mai fie controlată. Astfel, după aproximativ un an şi jumătate, micuţul-gigant românesc va intra în atmosferă unde va deveni praf.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite