Furtuna solară a lovit Pământul. Efectele se vor resimţi până mâine dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtuna solară a lovit Pământul în dimineaţa aceasta, la ora 6
Furtuna solară a lovit Pământul în dimineaţa aceasta, la ora 6

Pământul este lovit în acest moment de cea mai puternică furtună solară care a lovit planeta noastră în cinci ani, printre efectele sale fiind extinderea Aurorei Boreale şi o modificare a câmpului magnetic.

Furtuna a început la începutul săptămânii printr-o explozie solară şi a crescut în timp ce se apropia de Terra, extinzându-se ca un uriaş balon de săpun, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de Associated Press. În momentul când lovesc Pământul, particulele circulă cu 6,5 milioane de kilometri pe oră.

Uriaşul nor de particule ar putea crea deranjamente ale electricităţii, ale zborurilor aeriene, ale reţelelor de satelit şi ale serviciilor GPS, mai ales în emisfera nordică. Partea fascinantă va fi extinderea Aurorei Boreale, care va deveni mai vizibilă şi mai mare.

Astronomii au declarat că Soarele a fost destul de liniştit pentru mult timp, iar furtuna ar putea părea dură deoarece de câţiva ani am fost „văduviţi" de o activitate solară intensă. Furtuna este normală în ciclul de 11 ani al Soarelui, care va ajunge la apogeu anul viitor. Deşi nu afectează oamenii în particular, furtunile solare deranjează reţelele de comunicaţii.

Soarele a erupt marţi, iar efectele ar fi trebuit să fie cât de cât vizibile între ora 6 şi ora 13, ora României, acestea urmând a fi resimţite până mâine dimineaţă.

Cele mai dure efecte s-au resimţit în 1989

Cum deranjează furtunile solare telecomunicaţiile? Practic, poate afecta deodată câmpul magnetic, transmisiunile radio şi poate trimite mai multe emisii radioactive către Terra. Ultima furtună de acest fel a avut loc în decembrie 2006.

Cele mai grave efecte ale activităţii solare intense s-au putut vedea în 1989, în Quebec, când o furtună solară a cauzat oprirea electricităţii pentru 6 milioane de oameni. Cercetătorii sunt îngrijoraţi mai mult acum, deoarece numărul aparatelor care folosesc noile tehnologii şi comunicaţiile GPS a crescut. De asemenea, unele rute aeriene ar putea fi modificate din cauza radiaţilor solare.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite