Fumatul de criză: mai puţin de plată cu ţigara rulată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fumător înrăit poate economisi, în medie, 150 de lei pe lună dacă alege să-şi ruleze singur ţigările. În plus, consumă o cantitate mai mică de tutun şi inhalează mai puţină nicotină.

Ţigaretele sunt cele mai vândute produse de pe planetă, cu aproximativ un trilion (o mie de miliarde) de unităţi anual. Cu toate acestea, fumatul a devenit un viciu din ce în ce mai costistor, motiv pentru care fumătorii caută variante mai ieftine pentru a-şi satisface nevoia de nicotină. Una dintre aceste variante o reprezintă ţigările rulate, iar avantajele sunt multiple: costă mai puţin decât ţigaretele clasice, sunt, cel puţin teoretic, mai puţin dăunătoare şi au un gust mai bun. În plus, operaţiunea de rulare necesită migală şi timp, deci numărul ţigărilor fumate zilnic scade. Nu în ultimul rând, stilul şi accesoriile cu care vine „ambalat“ tabietul dau o notă de prestanţă foarte apreciată în rândul tinerilor.
Bogdan Petri, de 25 de ani, din Bucureşti, spune că, de când a descoperit tutunul la pungă, a renunţat să mai cumpere ţigări la pachet. „În primul rând, economisesc o mulţime de bani. O pungă de tutun de 40 de grame costă între 35 şi 45 de lei, dar fumez din ea patru – cinci zile. Dacă mi-aş fi cumpărat ţigări normale, la ritmul meu de un pachet pe zi, m-ar fi costat 65 de lei. Sau, mai simplu, ţigările la pachet mă costau 390 de lei pe lună, iar ţigările rulate mă costă acum în jur de 240 de lei. O economie de 150 de lei!! E drept, mai dai bani pe foiţe şi pe filtre, dar astea nu înseamnă mai mult de 5-6 lei lunar. Mai e şi aparatul de rulat – 10 – 12 lei – dar îl cumperi o singură dată“, mai spune Bogdan.
Tutunul la pungă, importat din Occident (Germania, Olanda, Danemarca), şi accesoriile (foiţe, filtre, aparat de rulat) se găsesc în magazinele de profil, în special în mall-uri şi supermarket-uri, dar şi în majoritatea benzinăriilor. De asemenea, site-urile de comerţ online abundă de oferte, aici tutunul fiind şi la jumătate de preţ faţă de magazin. În cele mai multe cazuri, tutunul provine din Ungaria şi Turcia şi se vinde vărsat, la kilogram.

O modă „cool“

Costul mai mic nu este singurul avantaj al ţigărilor rulate în faţa celor clasice. Într-o ţigară din fabrică există 0,7 grame de tutun, ceea ce înseamnă că un pachet conţine 14 grame. Astfel, o persoană care obişnuieşte să fumeze un pachet de ţigări pe zi consumă aproape 100 de grame de tutun pe săptămână. Cum majoritatea fumătorilor susţin că o pungă de tutun de 40 de grame le ajunge chiar şi cinci zile (tutunul fiind mai aerat), reiese că fumatul de ţigări rulate presupune un consum săpămânal de tutun mai mic cu aproximativ 45 de grame. În plus, operaţiunea de rulare a ţigărilor este evident mai complicată decât scoaterea unei ţigarete gata făcute din pachet, motiv pentru care este efectuată mai rar.
Alte avantaje ale ţigărilor rulate ar fi gustul, mai bun şi mai fin decât al celor din fabrică, dar şi o anumită prestanţă pe care i-o imprimă fumătorului. Cel puţin printre tineri, un fumător care-şi pregăteşte tacticos o ţigară este mai „cool“. În fapt, în ultima perioadă ţigările rulate au devenit o modă, care prinde din ce în ce mai tare. Dar cel mai important avantaj este chiar compoziţia tutunului.

Mai „curat“ în chimicale

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog şi coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat“, susţine că există o diferenţă esenţială între tutunul din ţigările la pachet şi cel folosit la rulat. „Acesta din urmă, vândut la pungă, este mai puţin prelucrat. El are mai puţine substanţe chimice în compoziţie, comparativ cu tutunul din ţigările obişnuite. Producătorii le adaugă diverse arome care maschează gustul lor neplăcut sau care le conferă o altă aromă“, explică specialistul.
În ciuda acestei diferenţe legate de compoziţia tutunului, dr. Magdalena Ciobanu spune însă că riscurile pentru sănătate sunt aceleaşi pentru fumătorii de ţigări rulate şi de ţigări din comerţ. Nici filtrul nu face diferenţa, cei care optrează pentru ţigările cu filtru fiind la fel de predispuşi la cancer pulmonar ca fumătorii de ţigarete fără filtru. „O parte din substanţele toxice rămân, într-adevăr, în filtru, dar în cantitate infimă. Este ca şi cum cineva s-ar întreba: «Ce este mai sigur: să te arunci de la etajul 7 sau de la etajul 9?»“. Specialistul a mai adaugat că evaluarea riscurilor pentru sănătate ale ţigărilor rulate este foarte dificilă, pentru că fiecare fumător foloseşte o cantitate mai mare sau mai mică de tutun, în funcţie de cât de mult reuşeşte să-l compacteze atunci când rulează ţigara.

4,85 milioane de fumători sunt în România, potrivit unui studiu global privind tutunul la adulţi (GATS).

Ţigările normale mă costau 390 de lei pe lună, iar ţigările rulate mă costă acum în jur de 240 de lei. O economie de 150 de lei!
Bogdan Petri
25 de ani, Bucureşti

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite