Fondatorul Facebook, victima propriei reţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zuckerberg (dreapta) la Casa Albă, împreună cu Barack Obama
Zuckerberg (dreapta) la Casa Albă, împreună cu Barack Obama

Pozele private ale lui Mark Zuckerberg au fost făcute publice din cauza unei breşe de securitate a reţelei de socializare. Descoperirea aduce din nou în lumină problema protejării datelor private.

Facebook şi-a arătat adevăratele vulnerabilităţi în materie de securitate a datelor ieri, când mai multe publicaţii şi site-uri internaţionale au relatat cum pozele private ale fondatorului Mark Zuckerberg au devenit disponibile pentru toţi utilizatorii.

Cu prietenii, la o petrecere acasă



Imagini cu Zuckerberg, un personaj cunoscut pentru puţinele detalii pe care le-a oferit până acum publicului larg, au circulat pe internet înfăţişându-l pe acesta în mai multe ipostaze alături de iubita sa, Priscilla Chan, sau în timpul unei vizite la Casa Albă şi chiar când ţine de picioare o găină pe care urma să o taie.

Cu prietenii, la o petrecere acasă

Fondatorul Facebook, alături de iubita lui, Priscilla Chan



Vulnerabilitatea site-ului a fost descoperită de către Facebook abia acum, deşi în urmă cu două săptămâni, un site de culturism a semnalat acest lucru.

Sistemul funcţiona simplu: utilizatorii raportau fotografia de profil a unei alte persoane ca fiind nepotrivită politicii reţelei. Apoi, erau îndemnaţi să mai vizualizeze şi alte poze ale acelui utilizator, chiar dacă nu aveau acces la ele în mod normal.

După ce administratorii site-ului respectiv au descoperit vulnerabilitatea, metoda a circulat pe forumurile de specialitate. Paşii erau simpli:
- Se alegea poza de profil dorită.
- Se raporta ca nepotrivită.
- Trebuia ales ca motiv „pornografie" sau „violenţă".
- Se bifa „Ajută-ne să acţionăm prin selectarea mai multor poze pe care vrei să le incluzi în raportul tău".
- Se dădea clic dreapta pe altă poză şi se deschidea în altă pagină, iar apoi era salvată.

Prin raportarea continuă a pozelor sale ca având conţinut nepotrivit, utilizatorii au strâns 14 poze private ale fondatorului celei mai populare reţele de socializare. Acestea circulă acum pe internet. Reprezentanţii companiei au reacţionat ieri, recunoscând că în codul de programare al site-ului există o problemă. „O eroare în codul de programare, care a rezultat din ultimele noastre modificări ale site-ului, a fost funcţională pentru o perioadă de timp. Nu tot conţinutul a fost accesibil, ci un număr limitat de fotografii. Am oprit sistemul şi vom încerca să-l punem pe picioare în cel mai scurt timp", au declarat oficialii Facebook.

Şir de acuzaţii la adresa Facebook

Greşeala reţelei de socializare, care este pe cale să ajungă la 900 de milioane de utilizatori, ridică noi semne de întrebare asupra securităţii datelor de pe internet. Mark Zuckerberg a recunoscut săptămâna trecută că Facebook a făcut greşeli privind protecţia datelor în trecut spunând, într-o declaraţie considerată melodramatică de internauţi că „nu trece nicio zi fără să ne gândim la datele utilizatorilor şi la faptul că suntem gardienii acestei comunităţi".

Experţii în securitate online, citaţi de presa internaţională, s-au declarat şocaţi de o asemenea eroare la un site care are în mână datele private a milioanelor de utilizatori. „Dacă nici acest lucru nu demonstrează că Facebook nu se gândeşte la securitate, nu ştiu ce altceva ar putea. Nimeni din industria protejării datelor private nu ar face o asemenea eroare", a declarat un expert IT&C pentru site-ul hackernews.com.

Neatenţie de 74 de miliarde de euro

Erorile pe care le fac administratorii celui mai popular site de socializare din lume pot să-i coste extrem de scump. Anul viitor, compania va fi tranzacţionată la bursă, iar analiştii economici spun că va avea o valoare de aproape 100 de miliarde de dolari (aproximativ 74 de miliarde de euro).

În plus, împotriva site‑ului au fost demarate diverse anchete, atât în SUA, cât şi în Europa, tocmai din cauza vulnerabilităţilor în ceea ce priveşte protecţia datelor personale ale utilizatorilor şi vânzarea acestora către terţi. Luna trecută, Zuckerberg a ajuns la un acord cu Comisia Federală de Comerţ din SUA şi s-a angajat să plătească 16.000 de dolari pe zi (circa 12.000 de euro) dacă vor fi descoperite noi probleme de securitate.

De asemenea, Uniunea Europeană a anchetat posibilitatea ca Facebook să vândă datele private ale utilizatorilor către firmele de publicitate, iar, din ianuarie, o directivă a Comisiei Europene va interzice explicit comercializarea acestora.

Prietenie falsă în 24 de ore

Un expert în securitatea online din Brazilia a demonstrat că profilurile false pot fi folosite pentru a adăuga chiar şi oameni din domeniul securităţii informatice. Nelson Novaes Neto a creat un profil clonat, a dat cereri de prietenie şi în doar 24 de ore a reuşit să-l convingă pe şeful firmei de securitate SecGirl să-i accepte cererea.

Fondatorul Facebook, alături de iubita lui, Priscilla Chan
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite