Filmele în care femeile nu vorbesc. Vezi aici topul celor mai cunoscute pelicule care nu vor fi apreciate de feministe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
The Social Network
The Social Network

Filmele pot fi puse în diverse categorii, dar testul Bechdel le împarte în funcţie de nişte criterii unice. Dezvoltat de Alison Bechdel în 1985, testul analizează filmele în funcţie de numărul dialogului dintre două femei.

Pentru ca un film să treacă testul Bechdel nu este nevoie de foarte mult dialog feminin, ci măcar o scenă în care două femei să vorbească despre orice, în afară de bărbaţi. Cu toate că testul pare simplu pentru multe filme, din 2.500 de filme analizate de site-ul filmschoolrejects.com, doar jumătate au reuşit să ia „notă" de trecere. Dacă o capodoperă a cinematografiei, „Lawrence al Arabiei" este lipsit în totalitate de prezenţă feminină în film, producţiile aflate în topul marilor absenţi după testul Bechdel au o proporţie de personaje feminine considerabilă.

Iată cele mai importante filme care nu au putut să învingă testul Bechdel:

10. „Reţeaua socială"

The Social Network

Filmul care prezintă varianta artistică a vieţii creatorului Mark Zuckerberg se concentrează în jurul bărbaţilor. Niciuna dintre femeile din film nu vorbeşte cu altă reprezentantă a sexului frumos. În plus, scenaristul filmului, Aaron Sorkin, chiar a menţionat că în cadrul producţiei „femeile sunt considerate doar premii".

9. „Harry Potter şi talismanele morţii" - Partea a doua

Harry Potter şi talismanele morţii

Deşi în film sunt numeroase personaje feminine, nu există nici un dialog între acestea. Putem vedea interacţiuni între acestea sau momente când o femeie face un comentariu faţă de altă reprezentantă feminină, dar aceasta nu-i răspunde, astfel filmul picând testul Bechdel.

8. „Avatar"

Avatar

Primul film 3D din istoria cinematografiei nu pune femeile în prim plan. Există un moment însă când două dintre personaje, Neytiri şi mama sa, vorbesc. Problema este că subiectul dialogului sunt bărbaţii, astfel neîncadrându-se în criteriile testului.

7-5 Prima trilogie „Războiul Stelelor"

Star Wars

Vreme de trei filme, niciuna dintre cele trei femei prezente în film în roluri mai importante nu dialoghează. Nici prinţesa Leia, mătuşa Beru sau Mon Mothma, una dintre conducătoarele Alianţei Rebele, nu-şi spun un cuvânt. Cu toate acestea, următoarele trei filme apărute, care însumează de fapt primele trei serii, din punct de vedere cronologic, trec testul Bechdel.

4-2 Întreaga trilogie „Stăpânul Inelelor"

Stăpânul Inelelor

Cu toate că există trei personaje feminine cheie, Arwen, Eowyn şi Galadriel, ele locuiesc în părţi diferite ale ţinutului Middle Earth, unde se petrece acţiunea filmului. Vreme de 10 ore nu există nici un dialog feminin.

1 „Aleargă, Lola, aleargă!"

Run Lola Run

Poate părea straniu că un film în care personajul principal este o femeie, Lola, nu poate trece acest test. Cu toate acestea, Lola discută cu tatăl ei, iubitul sau un gardian, dar niciodată nu ajunge să schimb vreun cuvânt cu o femeie. Din acest motiv, filmul s-a clasat pe locul 1 în clasamentul peliculelor care au picat testul Bechdel.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite