Fericirea pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grijile financiare  îi apropie mai  mult pe români  de familie
Grijile financiare îi apropie mai mult pe români de familie

„Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin“, spune o zicală. Însă, cum românii au cam ajuns la fundul sacului, au început să caute satisfacţie şi în lucruri mărunte.

Al doilea val al crizei îi face pe oameni să caute bunăstarea în familie şi în lucruri unde nu este nevoie ca finanţele să fie puse pe primul loc. Astfel, micile bucurii nu trebuie neapărat să fie achitate cu bani mulţi. Un zâmbet, o strângere tandră de mână, o seară în familie ori cu prietenii, o plimbare în parc au devenit suficiente în perioada de recesiune pentru a face pe cineva să se simtă fericit.

Fiecare generaţie îşi formează personalitatea ţinând cont de evenimentele majore care le marchează adolescenţa, iar schimbările din domeniul economiei îşi pun amprenta asupra oamenilor mai mult decât îşi dau ei seama, susţin specialiştii. Primele diferenţe s-au observat între cei care au trăit în anii '30 şi cei născuţi în anii '50. Dacă primii au economisit toată viaţa, ultimii s-au dovedit a fi mult mai risipitori.

Chiar dacă actuala criză economică diferă de cea de-acum 80 de ani, analiştii susţin că este suficient un singur an de probleme pentru a schimba comportamentul oamenilor. Astfel, cercetările din ultimii ani au demonstrat că adolescenţii care simt acum gustul amar al recesiunii vor avea la maturitate un stil mult mai conservator în ceea ce priveşte investiţiile şi vor alege locuri de muncă mai sigure, chiar dacă mai prost plătite.

Salariul mulţumitor: 2.000 de lei

Specialiştii au conturat şi un profil al românului contemporan: îngrijorat, fatalist, nefericit, rezervat. O mică parte dintre conaţionali sunt optimişti şi mândri că sunt români, aşa cum rezultă din studiul despre starea naţiunii, realizat în septembrie de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Astfel, există mai mulţi români nefericiţi (47%) decât fericiţi (40%), în timp ce 13% nu se consideră nici fericiţi, nici nefericiţi.

În plus, 73% din locuitorii ­României îi sfătuiesc pe tineri să-şi găsească un loc de muncă în străinătate, în timp ce doar 25% consideră că e mai bine să rămână în ţară. Indiferent de tipologia românului, cea mai mare problemă cu care se confruntă acesta este legată de bani sau, mai bine zis, de lipsa lor. Pentru a scăpa de acest necaz, ei susţin că au nevoie de un salariu care să depăşească 2.000 de lei sau de o pensie care să nu fie mai mică de 1.000 de lei.

Ratele, principala sursă de stres

O altă mare problemă a conaţionalilor este creditul pentru locuinţă, la care trebuie să plătească până la adânci bătrâneţi. „Sunt bugetar, am trecut printr-un divorţ şi am vrut să-mi cumpăr casa mea. Am luat un apartament cu două camere în Giurgiu, însă situaţia economică de la serviciu nu mă lasă să mă gândesc la fericire, ci la cum să fac să plătesc ratele să nu-mi ia banca apartamentul", spune Marius (37 de ani) din Giurgiu.

Specialiştii români susţin că el va putea fi fericit doar dacă nu se va lăsa copleşit de gândurile negre. „Nu ­este bine să vă gândiţi că aveţi o sumedenie de rate de plătit, ci să vă bucuraţi că aveţi propria casă", este mesajul psihologilor.  Contrar părerii generale, fericirea nu se clădeşte doar în jurul banilor. Potrivit psychcentral.com, oamenii pot controla aproximativ jumătate dintre factorii care generează fericirea, în timp ce cealaltă jumătate depinde de gene.

De asemenea, studiile arată că adolescenţii din ziua de azi vor uita de plasme şi de excursii exotice când vor ajunge la maturitate şi-şi vor canaliza atenţia asupra prietenilor. Astfel, ­nemaigândindu-se la bani, oamenii devin mai umani, mai sensibili şi mult mai deschişi să-şi lărgească cercul de prieteni. Strâmtorarea orizonturilor din cauza crizei economice va face din oamenii obosiţi de decizii familişti convinşi, pentru că vor avea mai mult timp pe care să-l împartă cu cei dragi.

Ajutorul celor dragi, nepreţuit

Bucuriile vieţii în astfel de condiţii nu necesită sume uriaşe de bani. Un bilet la teatru sau o cină în oraş îi face pe oameni la fel de fericiţi cum îi făcea acum câţiva ani o excursie într-o ţară exotică, când îşi cumpărau un telefon de ultimă generaţie sau îmbrăcăminte de firmă. „Experienţele minunate ne reamintesc fiorul de a fi în viaţă, în timp ce achiziţionarea unui lucru duce, în mod inevitabil, la comparaţii", explică Ryan Howell, cercetător şi profesor de psihologie la San Francisco State University (SUA), citat de US News.

Lipsa unui job nu va permite însă nimănui să se bucure de ceva în viaţă. „Am rămas fără loc de muncă din cauza disponibilizărilor acum câteva luni. Între timp, am aplicat pentru mai multe posturi, am fost la interviuri, dar am primit doar răspunsuri negative. Chiar dacă soţia mi-a fost alături, mi-am pierdut încrederea în mine şi nici măcar nu mai zâmbeam.

Să fiu fericit nici nu se punea problema", povesteşte Dan, un bărbat de 37 de ani. În plus, din cauza stării de depresie nu mai vedea nicio soluţie, nu se mai înţelegea cu cei din jur, slăbise mult şi a început să sufere de insomnie. Ajuns în acest stadiu, a apelat la un psiholog şi, cu ajutorul psihoterapiei, a reuşit să se bucure din nou de familia sa, ­să-şi recapete încrederea şi să înceapă o mică afacere împreună cu un prieten.

În consecinţă, oamenii nu pot fi fericiţi dacă suferă de singurătate. Partenerul de viaţă şi prietenii, mai ales cei cu o urmă de optimism, nu trebuie neglijaţi. Cercetări recente au demonstrat că fericirea este mai aproape de o persoană dacă ea este înconjurată de oameni fericiţi şi dispuşi să împartă această stare cu ei. Un astfel de prieten te va ajuta mereu să treci peste momente dificile. Necazurile se adâncesc atunci când apar bolile. De aceea, specialiştii recomandă să vă bucuraţi în fiecare zi de faptul că sunteţi sănătoşi.

Cei mai mulţumiţi dintre pământeni sunt danezii

Specialiştii de la Gallup World Poll au realizat un top al celor mai fericite popoare. Pe primul loc se situează danezii, unde 82% din populaţie este prosperă, în timp ce 17% se zbate pentru un trai mai bun şi doar 1% suferă din cauza vieţii pe care o duce. Pe locul secund se află Finlanda, cu 75% oameni fericiţi, 23% care ­luptă pentru o viaţă mai bună şi 2% care suferă.

Norvegia se situează pe locul al treilea în clasament. Aici, 69% din locuitori resimt prosperitatea şi doar 31% fac eforturi ­să-şi îmbunătăţească nivelul de trai. De asemenea, Suedia, Olanda, Costa Rica, Noua ­Zeelandă, Canada, Israel şi Australia sunt ţările care completează topul celor mai fericite 10 popoare. România se situează abia pe locul 73, cu 21% din locuitorii care se consideră prosperi, în timp ce 56% se zbat pentru o viaţă mai bună, iar 23% trăiesc de pe o zi pe alta. Cei mai nefericiţi oameni trăiesc în Africa. În majoritatea statelor de pe continentul negru, procentul celor fericiţi şi mulţumiţi de traiul pe care îl au este de sub 3%.

Fericirea depinde de vârstă

Oamenii nu pot fi mulţumiţi de viaţa lor mereu, au demonstrat însă cercetătorii. Astfel, cele mai bune momente sunt trăite în adolescenţă şi la maturitate. Dacă tinerii sunt visători, fără griji şi poveri, cei ajunşi la 30 de ani sunt, de multe ori, copleşiţi de probleme. De ce se diminuează fericirea la adulţi? Necesitatea susţinerii unei familii şi a avansării în carieră reprezintă o povară mult prea grea.

În schimb, de la vârsta de 40 de ani, oamenii tind să devină mai veseli şi mai optimişti. Acest lucru apare în urma unei relaxări a responsabilităţilor, a maturităţii şi a tendinţei de a pune accent pe lucrurile care-i bucură. Potrivit unui studiu realizat în SUA de Academia Naţională de Ştiinţe, bucuria vieţii are un trend ascendent după vârsta de 45 de ani şi poate atinge apogeul la 85 de ani.

21%
din români sunt fericiţi şi mulţumiţi de traiul pe care-l duc.

Satisfacţie în 10 paşi

Reţeta fericirii nu este foarte complicată, ci presupune câţiva paşi simpli. Psihoterapeutul Doina Grasu (foto) a oferit câteva sfaturi pentru a putea trece cu bine peste momentele grele cauzate de criză:
1.    Puneţi-vă în valoare calităţile atât la serviciu, cât şi acasă sau în compania prietenilor.
2.    Fiţi mai flexibili pentru a vă adapta mai repede.
3.    Raportaţi-vă la valorile intrinseci (calităţile umane, valorile morale, educaţionale) şi mai puţin pe cele extrinseci (bani, maşini, case, valori materiale).
4.    Aprofundaţi relaţiile de prietenie.
5.    Chiar dacă vă aflaţi într-o situaţie foarte neplăcută, încercaţi să realizaţi că sunt situaţii mult mai rele decât cea actuală.
6.    Dezvoltaţi-vă simţul umorului şi nu vă lăsaţi prinşi în capcana dependenţelor (alcool, jocuri de noroc, substanţe halucinogene).
7.    Nu vă pierdeţi încrederea în propria persoană.
8.    Împărtăşiţi cu cei dragi (familia, prietenii apropiaţi) problemele şi cereţi-le ajutorul.
9.    Căutaţi cât mai multe surse de bucurie.
10.    Apelaţi la ajutorul unui specialist atunci când problemele par să vă copleşească.

info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite