Femeile sunt prea emotive în relaţia cu banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O sesiune de shopping este de multe ori urmată de un puternic sentiment de vinovăţie
O sesiune de shopping este de multe ori urmată de un puternic sentiment de vinovăţie

Risipitoarele nu au linişte dacă cineva are un lucru mai bun decât ele, iar obsedatele de economii îşi refuză orice plăcere în viaţă.

Problemele din viaţa unei femei nu sunt cauzate neapărat de bărbaţi. Cercetătorii au demonstrat că reprezentantele sexului frumos îşi îngreunează existenţa mai ales din cauza relaţiei pe care o au cu banii, scrie presa britanică. Indiferent dacă sunt fericite sau triste, dacă se simt grase sau slabe, dacă au o zi bună la serviciu sau nu, shoppingul este, de cele mai multe ori, o tentaţie periculoasă pentru femei, care devin astfel foarte cheltuitoare şi nu se mai gândesc nici măcar la ziua de mâine. Cel mai rău este atunci când plăcerea se transformă în „boală".

„Această atitudine le blochează pe femei într-o spirală a neîncrederii în sine şi într-o competiţie continuă de a avea ce e mai bun. În acest context, banii sunt folosiţi ca o armă în războiul femeilor, în care cheltuitoarea nu poate câştiga. Motivul este că gândeşte superficial şi materialist", spune Gina Miller, specialist în consiliere financiară.

La polul opus se află obsedatele de economii. Acest gen de persoane nu ar da niciodată bani mulţi pe o geantă sau pe o pereche de pantofi. Ele contorizează fiecare bănuţ şi nu-şi permit nici cel mai mic lux. În plus, nu sunt capabile să se bucure niciun moment de banii pentru care muncesc din greu.

Starea emoţională, factor declanşator

Specialiştii susţin că modul în care oamenii cheltuiesc banii, îi investesc sau îi economisesc este strâns legat de nivelul de încredere în sine, de sentimentul de securitate şi de statutul social. De altfel, cunoscătorii confirmă faptul că multe persoane fac cumpărături influenţate de stările emoţionale. Opt din zece femei se refugiază în shopping atunci când se simt nefericite sau pentru a compensa prin cumpărături ceva ce le lipseşte.

Pentru a nu cădea în capcanele banilor, specialiştii le recomandă femeilor să-şi descopere rolul pe care-l au în ceea ce priveşte finanţele, pentru că doar aşa pot avea o relaţie fericită. „Nu este nevoie neapărat de bogăţie, ci de atitudine. Indiferent de nivelul veniturilor, femeile îşi pot folosi inteligenţa pentru a-şi descoperi valorile reale şi pentru a alege cea mai bună soluţie să folosească banii astfel încât să nu-i risipească", a explicat specialistul Gina Miller.

Secretul unei vieţi echilibrate

- Confruntaţi realitatea. Nu vă aruncaţi la lucruri mult prea scumpe pentru venitul pe care-l aveţi. Dacă vreţi să faceţi un credit, gândiţi-vă cât timp trebuie să munciţi să-l plătiţi şi analizaţi dacă achiziţia merită efortul.
- Faceţi economii cât de mici. Chiar dacă renunţaţi doar la o cafea pe zi, acest lucru înseamnă o sumă importantă dacă o raportaţi la o perioadă lungă de timp.
- Vânaţi reducerile. Înainte să scoateţi banii din portofel, faceţi o cercetare de piaţă pentru a vedea dacă există produse la aceeaşi calitate, dar la un preţ mai mic.
- Îngăduiţi-vă o mică plăcere. Dacă economisiţi în exces, încercaţi să vă oferiţi singuri recompense, indiferent de valoarea acestora.
- Organizaţi-vă. Rezolvaţi orice problemă la timpul ei, şi nu pe toate odată. Mai întâi plătiţi ratele, apoi faceţi ceva care să vă facă plăcere şi mai puneţi câţiva bănuţi deoparte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite