Femeile sunt mai deştepte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Provocările lumii moderne, în special cele care ţin de carieră, au făcut ca femeile să devină mai isteţe
Provocările lumii moderne, în special cele care ţin de carieră, au făcut ca femeile să devină mai isteţe

Pentru prima dată de când se măsoară inteligenţa, reprezentantele sexului frumos au obţinut rezultate mai bune decât bărbaţii la teste.

De 100 de ani încoace, femeile au obţinut întotdeauna cu cinci puncte mai puţin decât bărbaţii la testele care măsoară coeficientul de inteligenţă (IQ). Cercetările unui expert în astfel de teste, James Flynn, arată însă că reprezentantele sexului feminin au devenit mai isteţe. Acesta a declarat pentru telegraph.co.uk că „punctajul obţinut la testele de inteligenţă a crescut în ultimii 10 de ani în cazul ambelor sexe, dar într-un ritm mai rapid în cel al femeilor. Pe măsură ce lumea devine mai complexă şi traiul în ea necesită o gândire mai abstractă, oamenii trebuie să se adapteze".

Mai inteligenţi decât acum un secol

Potrivit specialistului, IQ-ul populaţiei generale creşte în fiecare deceniu cu câte trei puncte. Coeficientul de inteligenţă al omului modern este cu 30 de puncte mai mare decât cel al oamenilor care au trăit acum un secol.

Testele de inteligenţă care au stat la baza concluziei sale au provenit de la locuitori ai unor ţări vest-europene, ai Statelor Unite, Canadei, Noii Zeelande, Argentinei şi ai Estoniei. În Australia, IQ-ul celor două sexe a fost aproape identic.

Viaţa modernă, o provocare

Una dintre teoriile care ar explica de ce femeile au câştigat bătălia sexelor în ceea ce priveşte inteligenţa ar fi aceea că societatea modernă le oferă tot mai multe provocări. Reprezentantele sexului frumos trebuie să îndeplinească acum şi sarcinile legate de carieră, pe lângă cele ancestrale care privesc familia. Un studiu britanic spunea, în urmă cu câţiva ani, că femeile au un grad de eficienţă mai ridicat atunci când sunt nevoite să facă mai multe lucruri în acelaşi timp şi că ele petrec în jur de 40% din timp îndeplinind sarcini multiple, un procent mai mare decât bărbaţii.

Un alt lucru care ar putea explica rezultatele mai bune obţinute de femei la testele de inteligenţă ar putea fi acela că ele au avut dintotdeauna un potenţial cel puţin la fel de mare ca al bărbaţilor, dar că nu şi l-au putut valorifica la maximum decât în ultimul secol. James Flynn crede însă că nu se poate spune exact ce anume a dus la această răsturnare de situaţie. „Urmările stilului de viaţă modern de-abia de acum încep să se vadă", mai spune expertul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite